Edštadler:Zapadni Balkan nije samo pitanje bezbjednosti, već kredibiliteta EU

Srna
Edštadler:Zapadni Balkan nije samo pitanje bezbjednosti, već kredibiliteta EU

BEČ - Oštri pozivi Austrije na posljednjem sastanku lidera EU da blok ne ostavi iza sebe klub zemalja zapadnog Balkana koje se nadaju članstvu u Uniji, u vrijeme kada Brisel prihvata Ukrajinu i Moldaviju, doprinijeli su pozitivnom podstreku za region, izjavila je austrijski federalni ministar za evropska i ustavna pitanja Karolin Edštadler.

Ona je u intervjuu za „Euraktiv“ napomenula da je region već dugo zaglavljen u čekaonici EU.

Austrija je tokom posljednjeg sastanka u junu, na kojem su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, pozvala EU da ne previdi zapadni Balkan i pokušala da iznese slučaj zemalja regiona.

-Konkretna perspektiva za BiH da dobije kandidatski status, kompromis između Bugarske i Sjeverne Makedonije i održavanje prve pristupne konferencije sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom važni su rezultati tih napora - rekla je Edštadlerova.

Nakon što je Austrija u junu predstavila dokument za koji su pojedini pomislili da je pokušaj izmjene pristupnog procesa, Edštadlerova je pojasnila da je Beč predložio takozvanu postepenu integraciju kandidata u važnim političkim područjima na putu ka punom pristupanju EU.

-To znači da proces proširenja EU treba da donese konkretnu korist za zemlje kandidate od rane faze - naglasila je Edštadlerova.

Austrijski ministar smatra da ukoliko EU ne uspije da pruži jasnu perspektivu zemljama zapadnog Balkana, takvo oklijevanje bi moglo da otvori vrata uticaju drugih stranih aktera.

-Ukoliko Evropa dozvoli vakuum ovdje, popuniće ga Rusija, Kina ili Turska. To ne može biti u našem interesu. Zapadni Balkan pripada nama, sve zemlje regiona su postigle dosta toga i ta dostignuća treba nagraditi - poručila je Edštadlerova.

Prema njenim riječima, zapadni Balkan nije samo „pitanje bezbjednosti“ već, prije svega, kredibiliteta EU, posebno zbog činjenice da su zemlje regiona u čekaonici Unije već gotovo 20 godina.

Ona je dodala da je ključno da se zemlje regiona ne ostave po strani u korist Moldavije i Ukrajine.

-Uz svo razumijevanje za nove kandidate, moramo biti oprezni da ne stvorimo kandidate različitih klasa. Zato je Austrija oduvijek naglašavala potrebu za napretkom na zapadnom Balkanu, konkretno za početkom pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, davanjem kandidatskog statusa BiH i liberalizacijom viza za (samoproglašeno) Kosovo - istakla je Edštadlerova.

Edštadlerova je još jednom naglasila da „nema prečica u procesu pristupanja EU“ i da isti aršini treba da važe za sve zemlje u tom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana