Džoana: Najave tužbi protiv NATO alijanse su pokušaj dizanja tenzija

Srna
Foto: Fena

SARAJEVO - Zamjenik generalnog sekretara Sjevernoatlantske alijanse Mirče Džoana smatra da su najave pojedinačnih tužbi iz Srbije i Republike Srpske protiv NATO-a za štetu prouzrokovanu bombardovanjem osiromašenim uranijumom pokušaj da se iz “političkih razloga vrate neka sjećanja iz prošlosti”.

Džoana je rekao da je “svijet slobodan i da bi svako trebao da može da uradi šta smatra da je dobro”.

“Slobodno je društvo. Nisam ekspert za ta pitanja, ali mi se čini da je to pokušaj da se u prvi plan iz političkih razloga vrate neka sjećanja iz prošlosti. To je relativno transparentno. Da budem iskren, čini mi se da je riječ o pokušaju da se podignu neke tenzije iz prošlosti, koje smatram da su kontraproduktivne”, rekao je Džoana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je nedavno sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika Srpske zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

On pomaže pravnom timu Aleksić, koji je podnio 2022. godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahtijeva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboljeli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana