Džoana: BiH dugotrajni partner alijanse

Srna
Džoana: BiH dugotrajni partner alijanse

SARAJEVO- BiH je dugotrajni i bliski NATO partner, izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana.

"Ono što se dešava u BiH bitno je za Balkana, ono što se dešava na Balkanu važno je za sve nas u Evropi", rekao je Džoana na konfereciji za novinare sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem, te napomenuo da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim riječima, svi politički lideri moraju zajedno raditi da održe jedinstvo i zaštite institucije.

On je naglasio da NATO podržava reformska nastojanja BiH kroz Paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

Džoana je izrazio zadovoljstvo što su u BiH došli sa Evroatlantskim savjetom /NAC/, odnosno, predstavnicma 31 zemlje i Švedske koja će uskoro postati 32. članica NATO-a.

Konaković je izjavio da posjeta NAC-a BiH, nakon posjete generalnog sekreta Jensa Stoltenberga u novembru prošle godine predstavlja posvećenost NATO-a regionu i BiH, te napomenuo da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Važne su poruke koje smo pojedinačno i od svih ambasadora zajedno čuli a to je snažna podrška našim odbrambenim snagama i misiji `Altea` EU", rekao je Konaković.

Konaković je naveo da se BiH pokazala u parnerstvu sa NATO-om kao kredibilni partner, te kao primjer ukazao na misiju u Avganistanu.

On najavio i održavanje velikog skupa "Partneršip 360" u zajedničkoj organizaciji sa NATO-om u posljednjem kvartalu ove godine.

"Lično, danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO prebaci na kolosijek saradnje sa NATO-om", zaključio je Konaković.

Današnjem sastanku NAC-a u Sarajevu prisustvovao je i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez koji je tom prilikom partnerima iz NATO-a zahvalio za podršku i pomoć koju pružaju Oružanim snagama BiH, kako kroz proces obuke tako i kroz incijativu izgradnje odbrambenih kapaciteta – DCB paket pomoći, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana