Džihadisti sa Balkana ozbiljna opasnost za Evropu

Srna
Foto: Agencije

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da je vjerodostojan izvještaj italijanskih obavještajnih službi o postojanju 20 džihadističkih ćelija na Balkanu koje spremaju terorističke napade po Evropi i da ima mnogo razloga da se vjeruje u tačnost tih navoda.

Župljanin je podsjetio da su iz Republike Srpske godinama ukazivali da u BiH postoji opasnost za formiranje i postojanje terorističkih ćelija zato što su svi teroristički akti koji su se u Evropi i svijetu desili u posljednjih 10 godina na određeni način dovođeni u vezu sa BiH.

On je rekao Srni da je to bio slučaj bilo da se radilo o teroristima koji su porijeklom iz BiH ili o ljudima koji su pripremani u BiH za izvršenje terorističkih akata.

"Znali smo za postojanje vehabijskih i selefijskih zajednica, koji se u određenom periodu primire kao da ne postoje, a onda čekaju pogodan trenutak da izađu na svjetlo dana", rekao je Župljanin.

On smatra da zbog toga, ali i brojnih drugih pokazatelja, informacija italijanskih obavještajnih službi ima puno smisla bez obzira na to da li ima 15 ili 20 takvih grupa i koliko te grupe imaju pripadnika.

"Do toga ćemo sigurno doći, a oni su ozbiljna opasnost, i to ne samo za Evropu, koja jeste meta. Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti kažu da BiH sada nije meta, ali to se nikada ne zna jer kad bi se znalo, onda bi lako moglo da se spriječi", objasnio je Župljanin.

On smatra da je dobro to što u bezbjednosnim strukturama BiH imaju odgovorni ljudi iz reda srpskog naroda, koji su već pristupili kreiranju odgovarajućih preventivnih programa kako bi se, koliko je to moguće, otklonila opasnost od nastanka terorističkih djela u samoj BiH.

Govoreći o grupi "Balkanski lavovi", koja je apostrofirana u izvještaju italijanskih službi, Župljanin je istakao da ona djeluje, ne samo na Kosovu i Metohiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, već i u Sandžaku i u BiH, gdje ima pipke.

"To je ruta kojom se kreću i migranti koji ilegalno ulaze u BiH. To su ćelije koje su već ispoljavale određena neprijateljska dejstva, nekada sa obilježjima terorizma, a nekada nekih drugih krivičnih djela, zbog čega zaslužuje pažnju svih bezbjednosnih struktura na Balkanu", rekao je Župljanin.

On smatra da je takve grupe moguće staviti pod kontrolu, uz saradnju sa međunarodnim bezbjednosnim strukturama, napomenuvši da nisu sve takve strukture u širem regionu neprijateljske prema Republici Srpskoj i BiH.

"Ima vrlo profesionalnih agencija, ali ima i onih koje su neprijateljski raspoložene i koje su spremne da učine sve da BiH, posebno Republiku Srpske, potpuno uruše i pokažu je prostorom koji je sklon terorizmu", upozorio je Župljanin.

Na pitanje zašto su zemlje EU, uključujući i Italiju, do sada ignorisale postojanje džihadističkih ćelija na Balkanu, Župljnin je odgovorio da države Unije imaju svoje razloge zašto su to činile.

"Stalno su nam govorili da je Balkan bure baruta, a sada se pokazalo da je Bliski Istok `bar 10 velikih buradi baruta`, tako da su zemlje EU pritisnute tom situacijom i plaše se za stanje koje će, prije svega, njih zateći zbog neprincipijelne i pogrešne politike u stvaranju novog svjetskog poretka. Zbog toga će oni biti suočeni sa mnogo većim opasnostima nego neka druga područja", zaključio je Župljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana