„Džeruzalem post“: EU i SAD ignorišu religijsku radikalizaciju u BiH

SRNA
„Džeruzalem post“: EU i SAD ignorišu religijsku radikalizaciju u BiH

TEL AVIV – EU i SAD, koje u praksi upravljaju BiH, svjesno ignorišu proces religijske radikalizacije Bošnjaka koji pušta svoje korijene, naročito među mladima, piše list „Džeruzalem post“.

U tekstu se navodi da je bošnjačko stanovništvo pod velikim uticajem radikalnih islamskih elemenata, uključujući „Muslimansko bratstvo“, Iran i Tursku, još od raspada bivše Jugoslavije, krvavog građanskog rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je rat završen 1995. godine.

- EU i SAD, koje u praksi upravljaju BiH, svjesno ignorišu proces religijske radikalizacije bošnjačke muslimanske populacije koji pušta svoje korijene, naročito među njenim mlađim članovima, navedeno je u tekstu.

List piše da je značajan dio tog procesa radikalizacije kultivacija identifikovanja između Bošnjaka i Palestinaca, što je pojačano pronalaženjem direktnih veza između situacije u kojoj su bili Bošnjaci tokom rata u BiH i stradanja Palestinaca.

Prema tekstu „Džeruzalem posta“, Bošnjaci u svom istorijskom narativu žele da u potpunosti potisnu masakre tokom rata za koje su odgovorni i da predstave sebe isključivo kao žrtve navodnog genocida za koji tvrde da su ga počinili Srbi, dok Zapad ćuti, na isti način kao što Zapad „dozvoljava“ Izraelu da čini „genocid“ nad Palestincima danas.

- Takvo identifikovanje sa Palestincima razvilo je među Bošnjacima intenzivno antiizraelsko osjećanje, jasno izraženo na ulicama bošnjačkih gradova u BiH tokom demonstracija i izložbi, a baneri i zastave Palestinske oslobodilačke organizacije vise svuda, ističe se u tekstu.

Autor teksta primjećuje da mržnja prema Izraelu ne sprečava Bošnjake da iskorištavaju Holokaust u sopstvene svrhe, relativizujući ga i upoređujući sa „masakrima nad Bošnjacima“ tokom rata u BiH i sa ubijanjem Palestinaca u ratu koji je izazvao Hamas.

- Da li to intenzivirano antiizraelsko nahuškvanje u BiH uticalo i na Emreha Ibrahimovića, teroristu u Minhenu?, upitao je autor teksta.

U tekstu se podsjeća da gotovo 100.000 ljudi porijeklom iz BiH danas živi u Austriji, a u Njemačkoj oko 225.000, što su najveće grupe imigranata iz BiH u evropskim državama.

Autor dalje navodi da iako je rat u BiH završen prije gotovo tri decenije, mnogi od onih koji su došli u Austriju i Njemačku tokom rata kao izbjeglice nisu se vratili i postali su naturalizovani građani obe zemlje, ali održavaju prilično bliske veze sa BiH i inspirisani su političkim dešavanjima u BiH.

U tekstu se podsjeća da bošnjački društveni centri postoje u svim većim gradovima u Austriji, uključujući Salcburg, u kojem se nalazi i džamija za Bošnjake.

Međutim, navodi se u tekstu, stručnjaci za radikalni islam tvrde da, za razliku od talasa terorističkih aktivnosti, radikalizacija mladih muslimana u Evropi ne vrši se preko vjerskih službi u džamijama.

- Pošto su mladi muslimani svjesni da je u posljednjih nekoliko godina poošteren nadzor onoga što se dešava u džamijama, oni uglavnom dobijaju radikalne sadržaje i učenja preko interneta. To otežava bezbjednosnim službama da lociraju usamljene vukove prije nego što izvrše napad, napominje „Džeruzalem post“.

U tekstu se ističe da je Austrija, nakon što je godinama bila bezbjedno utočište, sada dodata na mapu meta islamističkog terorizma.

- S obzirom na to da je smrtonosni napad u centru Beča u novembru 2020. godine, u kojem je ubijeno četvoro ljudi, izvršio mladi austrijski musliman albansko-makedonskog porijekla, unutrašnja bezbjednosna služba uspjela je da spriječi brojne napade Islamske države, uključujući u junu prošle godine tokom gej parade, kada su napad planirali mladi Austrijanci bošnjačkog i čečenskog porijekla, kao i napad na koncertu Tejlor Svift, koji su isplanirali mladi Austrijanci makedonskog i tursko-hrvatskog porijekla, navodi se u tekstu.

Autor piše da sve to ukazuje na rastuću nasilnu radikalizaciju i spremnost potomaka izbjeglica i imigranata iz balkanskih zemalja da vrše terorističke napade.

- Saša Aulić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, upozorava da pokušaj napada na Konzulat Izraela u Minhenu jasno ukazuje na to da sjeme zla posijano u BiH tokom devedesetih odavno širi svoje otrovne plodove širom Evrope. Problem neće nestati ako ga ignorišemo, samo će se povećati, dodaje se u tekstu.

Kada se radi o Ibrahimoviću, list piše da se njegova porodica nedavno preselila u privatnu kuću sa velikom baštom u mirnom gradu kod obale jezera blizu Salcburga, te da je očigledno da njegova radikalizacija nije proizvod siromaštva, ekonomskih poteškoća ili nečega što su preživjeli njegovi roditelji.

Osim toga, piše autor, Ibrahimovićeva radikalizacija nije ni proizvod medijskih izvještaja o situaciji u Pojasu Gaze i patnji arapskog stanovništva u toj enklavi od 7. oktobra, pošto je policija početkom prošle godine, desetak mjeseci prije eskalacije sukoba na Bliskom istoku, sprovela istragu o njemu zbog nasilničkog ponašanja u tehničkoj školi u koju je išao.

Ibrahimovića su ubili njemački policajci, kada je naoružan krenuo ka Konzulatu Izraela sa namjerom da izvrši napad. Međutim, istragom još nisu utvrđeni tačni motivi Ibrahimovića za napad.

List podsjeća da je porodica Ibrahimović došla u Austriju iz Zenice, „koja se smatra jednim od uporišta radikalnog islama u BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana