Džejkobson: Rezolucija o Srebrenici razvodnjava termin genocida

Tanjug
Džejkobson: Rezolucija o Srebrenici razvodnjava termin genocida

TEL AVIV - Od suštinske je važnosti priznati integritet termina genocida, kao i istorijsku pozadinu i kontekst, poručio je američki politički konsultant i predavač na Kalifornijskom univerzitetu Set Džejkobson, u osvrtu na glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN (GSUN).

-Rezolucija je pokrenula složenu i nijansiranu debatu o razboritoj upotrebi termina. Srbija se protivi rezoluciji, ističući potrebu za nacrtom koji izbjegava termin „genocid“ i podjednako odaje počast istorijskim zločinima u kojima je ubijeno na hiljade nevinih Srba i Hrvata u nasilnom građanskom ratu' -napisao je on za portal Jevrejski dnevnik.

On je istakao da srpski lideri ne poriču da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin.

-Naprotiv, njeni lideri, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odali su počast žrtvama i prepoznali ovo mračno poglavlje istorije. Ali rezolucija UN postavlja ozbiljna pitanja o tome da li svi ratni zločini predstavljaju genocid - navodi Džejkobson i dodaje da je važno i pitanje inkluzivnosti, pošto je nacrt rezolucije sastavljen u tajnosti i ne pominje stradanje srpskih i hrvatskih civila tokom rata u BiH.

Istakao je da je Srbija postavila legitimna pitanja - da li se događaji u Srebrenici podižu na nivo genocida i da li je rezolucija Ujedinjenih nacija politički trik ili razuman pokušaj da se čin nasilja označi kao genocid.

-Fundamentalno pitanje je da li se rezolucija uklapa u definiciju (genocida). Odgovor je složen i zahtijeva nijanse. Takođe zahtijeva prepoznavanje opasnih implikacija šire i neselektivne upotrebe termina, kao i važnost pridržavanja kriterijuma koji odražavaju poreklo i istoriju termina - piše autor, navodeći kao primjere geoncida Holokaust i veliku glad u Ukrajini za vrijeme Sovjetskog saveza.

On navodi da je Holokaust bio posebna istorijska tragedija koju je društvo priznalo kao pokušaj da se uništi ili eliminiše etnička grupa.

-Termin je sada kooptiran da opiše bilo koji broj događaja uključujući ugrožene kulture, etničke sukobe, rasnu neravnotežu, građanski rat, pobunu i vjerske sukobe - napisao je Džejkobson, ocenjujući da je termin genocid poprimio ''novu stvarnost''.

Džejkobson je istakao da su skepticizam povodom primjene termina genocid povodom događaja u Srebrenici izrazili poznati proučavaoci holokausta, uključujući Iehudu Bauera, osnivača centra Simon Vizental Efraima Zurofa i istoričara Gideona Grajfa, podsećajući da je Grajf bio predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u regionu Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

-On je to opisao kao ružnu, odvratnu političku inicijativu - navodi Džejkobson i dodaje da Izrael nije pristalica rezolucije zbog opasnosti od razvodnjavanja termina genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana