Džatras: Srpska pokazala da može da bude nezavisan međunarodni akter

Srna
Džatras: Srpska pokazala da može da bude nezavisan međunarodni akter

VAŠINGTON - Republika Srpska je pod liderstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika pokazala da može da funkcioniše kao de fakto nezavisan međunarodni akter i da se smatra takvim, izjavio je Srni ugledni američki analitičar i bivši diplomata Džejms Džatras.

Istakao je da su nedavne međunarodne posjete predsjednika Srpske i sastanci sa vrhovnim regionalnim partnerima velika prekretnica u jačanju statusa Republike Srpske na međunarodnoj sceni.

-Iako (još) nije priznata kao suverena država, Srpska pod vođstvom predsjednika Dodika sve više pokazuje sposobnost da funkcioniše kao de fakto nezavisan međunarodni akter i da je drugi vide tako, naročito značajne regionalne države kao što su Rusija, Bjelorusija, Turska i Mađarska - istakao je Džatras.

Prema njegovim riječima, međunarodne posjete Dodika predstavljaju još jednu manifestaciju mudre i pažljivo kalibrirane politike angažovanja predsjednika Srpske u svjetlu rastućeg osjećaja da se raspada "jednopolarni" globalni poredak koji su tokom devedesetih godina prošlog vijeka nametnuli SAD, NATO i EU i da ga mijenja multipolarni poredak zasnovan na međunarodnom poštovanju i međusobno korisnoj saradnji.

-Nastavak ovog stabilnog kursa sigurno će donijeti sjajne rezultate u budućnosti za narod Republike Srpske - naglasio je Džatras.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana