Hoće li se banjalučkoj opoziciji ponoviti 2012. godina

Ognjen Tešić
Hoće li se banjalučkoj opoziciji ponoviti 2012. godina

BANjALUKA - Opozicione partije ponudiće u Banjaluci na lokalnim izborima, u oktobru naredne godine, minimum dva kandidata, što znatno umanjuje njihove šanse u duelu sa kandidatom bloka okupljenog oko SNSD-a.

Predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić najavila je nedavno formiranje banjalučkog odbora stranke i naglasila da će on dati kandidata za gradonačelnika na izborima 2024. godine.

- Uvjerena sam da će to biti kandidat koji će moći da pobijedi bilo kojeg protivkandidata - rekla je Trivićeva.

Ni njenom nekadašnjem stranačkom kolegi i aktuelnom gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću ne manjka samopouzdanja. Da će ponovo biti kandidat za aktuelnu poziciju PDP-ov potpredsjednik najavljuje već duže vrijeme, a nedavno je otišao i korak dalje te poručio da novu pobjedu ne dovodi u pitanje.

- Biću kandidat za gradonačelnika i potvrdiću svoj reizbor i mandat nakon svega što je urađeno u Banjaluci u ovom periodu. Imam najdublju moguću vjeru da ću biti izabran, jer to vidim u razgovorima sa građanima, ali i anketama koje radimo. Sa druge strane nema niko ko je dovoljno politički ozbiljan da mi stane na crtu - rekao je Stanivuković.

Međutim, politikolog Velizar Antić za “Glas Srpske” kaže da izostanak dogovora među opozicionim strankama o zajedničkom kandidatu znatno umanjuje njihove šanse u izbornoj noći.

- Iz vladajuće koalicije još se ne oglašavaju, ali se može očekivati dogovor o jednom kandidatu, vjerovatno iz SNSD-a. Zbog toga izostanak istog dogovora sa druge strane opoziciji umanjuje šanse. Ali ima još dosta vremena i mogućnosti da se i opozicija dogovori o jednom kandidatu koji bi bio plod kompromisa između više partija, ako bude iskrene želje - kaže naš sagovornik.

Osim PDP-a i NF-a o izborima u Banjaluci izjasnio se i lider pokreta “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović. On zna koga neće podržati, a to je aktuelni gradonačelnik, dok bi saradnju sa NF-om “aminovao” samo zbog viših ciljeva, iako njegova relacija sa Trivićevom nije najsjajnija.

- Čudno je da Jelena Trivić i njen NF ističu kandidate bez ikakvih konsultacija sa ostatkom opozicije, očekujući vjerovatno podršku, ali živimo u turbulentnom periodu. Iako nam je napravila veliku štetu u Trebinju, mi nećemo uzvratiti i minirati Jelenu Trivić i do juna ćemo vidjeti razvoj situacije i donijeti konačnu odluku - poručio je Vukanović.

SDS, koji je izlaskom odbornika Aleksandra Petkovića iz stranke izgubio parlamentarni status u najvećem gradu Srpske, nije se oglašavao o pitanju izbora. SNSD je nedavno pokrenuo prikupljanje potpisa za podršku opozivu Stanivukovića, ali od te priče su naprasno odustali. Iako nema ozbiljnijih navoda o kandidatu te stranke, ime Vlade Đajića najčešće se dovodi u taj kontekst.

Trenutne najave po mnogo čemu podsjećaju na 2012. godinu, kada gotovo 60 odsto birača grada na Vrbasu povjerenje nije dalo kandidatu vlasti, SNSD-ovom Slobodanu Gavranoviću, ali je on ipak osvojio mandat i naslijedio Dragoljuba Davidovića. Razlog leži u tome što se lideri opozicionih partija nisu uspjeli usaglasiti te su se na glasačkom listiću našla dva jaka kandidata Dragan Čavić i Nenad Stevandić, koji su osvojili 32,2, odnosno 23,15 odsto glasova.

Antić dodaje da se u situacijama velikih podjela kao jedno od rješenja može nametnuti kandidatura nestranačke ličnosti.

- Time bi bila izbjegnuta opcija da imamo više opozicionih kandidata, a ne bi bili zadovoljeni maksimalistički zahtjevi i prijedlozi bilo koje pojedinačne partije - zaključio je Antić.

Ipak ovakav rasplet trenutno djeluje malo vjerovatan.

Nepoznanica Radojičić

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić povukao se iz političkog života nakon izbornog poraza prije tri godine, ali se o njegovom povratku i mogućoj novoj kandidaturi s vremena na vrijeme spekuliše. Tako su i nedavno pojedini mediji objavili informaciju kako se bivši visoki funkcioner SNSD-a, koji je isključen iz stranke u oktobru 2022. godine zbog neaktivnosti, planira angažovati u okviru nove političke partije. Sam Radojičić je jednom prilikom poručio kako se više ne bavi političkim radom, ali da se politika i dalje bavi njime.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana