Dvadeset pet godina neizvjesnosti za Srbe na KiM

RTS
Dvadeset pet godina neizvjesnosti za Srbe na KiM

GRAČANICA - Sa skupa u Gračanici poručili su da pitanje kidnapovanih i nestalih više nije humanitarno, već političko, te da rezultata neće biti dok ne bude političke volje.

Članovi porodica i Udruženja kidnapovanih i nestalih na prostoru Kosova i Metohije okupili su se u Gračanici povodom Međunarodnog dana kidnapovanih i nestalih.

Poručili su da "neizvjesnost koja traje već četvrt stoljeća ubija".

Porodice nestalih se iz godine u godinu okupljaju s nadom da će apeli koje upućuju međunarodnim institucijama i vlastima u Prištini uroditi plodom.

Ipak, kako navode, i nakon 25 godina od izbijanja sukoba na Kosovu i Metohiji, na početku su puta, budući da su sve vrijeme dobijali lažna obećanja.

Sa skupa u Gračanici poručili su da pitanje kidnapovanih i nestalih više nije humanitarno, već političko, te da rezultata neće biti dok ne bude političke volje.

- Tražili smo da se provjere potencijalna grobna mjesta na Kosovu i Metohiji, ali za to nema volje. Zato je bilo volje kada je trebalo provjeriti potencijalna grobna mjesta u Srbiji. Zašto su srpske žrtve diskriminisane, zašto zamijenjuju zločince i žrtve, zašto nam se i dalje otima istina, zapitala je koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković.

Ona smatra da su porodice iznevjerene i razočarane od strane EULEKS-a, budući da su pripadnici misije EU na Kosovu i Metohiji, kako je navela, povjerljive izjave koje su dobijali od članova porodica, predali istražnoj policiji u Prištini.

- Oni su na taj način iznevjerili povjerenje porodica, jer su informacije koje su dobijali od nas davali onima koji su počinili zločine, rekla je Marinkovićeva.

Članovi porodica su sa skupa poručili predstavnicima međunarodne vlasti i svim odgovarajućim institucijama da otvore arhive i iskoriste informacije, provjere potencijalna grobna mjesta, kao i da pitanje kidnapovanih i nestalih bude prioritetno u pregovorima Beograda i Prištine.

- Vjerujemo u Boga i božju pravdu jer je ona jedino moguća, rečeno je na kraju skupa u Gračanici.

Vesna Bošković je ispred komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije pročitala pismo koje je, pored Gračanice, pročitano i na skupovima u Beogradu, Kraljevu i Nišu.

Prema zvaničnim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog križa još uvijek se traga za 9.920 lica koja se vode kao nestala u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, od čega je 1.620 u vezi sa sukobima na prostoru Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana