Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama koji je vrijeđao SPC i Svetog Savu

GS
Duraković traži obustavljanje istrage protiv imama koji je vrijeđao SPC i Svetog Savu

SARAJEVO - Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira efendije Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem.

Apelovao je, kako je naveo na „razumno odlučivanje“ te poziva na „razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje“.

Duraković navodi kako je “medijsko iskorištavanje i politizovanje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo 'slučaj' koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa“.

-Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo juče svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca - navodi Duraković.

Dodaje kako je u međuvremenu informisan da, u cilju „sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno iznošenju nesmotrene izjave”, prenosi Fena.

Duraković navodi da su „pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u Republici Srpskoj i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH”.

 Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amir efendija Mahić održao je na Savindan, 27. januara skandalozan govor nazivajući Svetog Savu začetnikom fašizma, a SPC sektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana