Dukić: Organizovani pritisak da Srbi ne svjedoče o bošnjačkim torturama

Srna
Dukić: Organizovani pritisak da Srbi ne svjedoče o bošnjačkim torturama

Banjaluka - Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je Srni da bošnjačke političke strukture u BiH vrše organizovani pritisak na srpske logoraše, kako oni ne bi svjedočili pred sudovima o pretrpljenim strahotama.

"Iza toga stoji organizacija koja nudi novac srpskim logorašima. Ona finansira i pronalazi srpske ili hrvatske žrtve da uzmu sredstva i ne svjedoče o preživljenim torturama", rekao je danas Dukić.


On je dodao da će zatražiti od Saveza logoraša Srpske da se sakupe podaci o srpskim logorašima na koje se vrše ovakvi pritisci.

"Cilj je da te stvari, koje se dešavaju, objavimo javno prema Sudu i Tužilaštvu BiH. Ove pritiske ne rade oni koji su direktno činili zločine nad Srbima, već vlasti na čelu sa /bošnjačkim članom Predsjedništva BiH/ Bakirom Izetbegovićem kako bi dokazali da su samo oni bili žrtve u proteklom ratu, a da nisu postojali logori za Srbe, Hrvate i ostale u BiH", rekao je Dukić.

Slavko Grabovac, koji je 1992. godine preživio torturu i strijeljanje nakon zarobljavanja i odvođenja u zgradu Skupštine opštine Brod, rekao je danas da mu je ratni pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija u Brodu Nedžad Omerović, koji ga je zvjerski tukao i mučio kada je zarobljen, nedavno nudio 5.000 KM da na suđenju promijeni iskaz i da ga ne pominje.

Grabovac kaže da je sve ponude Omerovića odmah odbio i da nema tog novca za koji bi lagao i štitio siledžije i zločince.

Pripadnici muslimansko-hrvatskih formacija zarobili su Grabovca 30. marta 1992. godine na ulasku u Brod samo zato što je Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana