Dugin: Ako Rusija pobjedi, Srpska više neće biti meta kolektivnog zapada

SRNA
Dugin: Ako Rusija pobjedi, Srpska više neće biti meta kolektivnog zapada

BEOGRAD - Ruski filozof i geopolitički analitičar Aleksandar Dugin izjavio je da će, ako Rusija pobijedi u Ukrajini, Srbija i Republika Srpska prestati da budu mete kolektivnog Zapada.

"Ako pobjedimo, Zapad će prestati da se ponaša prema Srbiji kao sad. I posljedično, u odnosu na Kosovo i Metohiju, i u odnosu na samu poziciju Srbije i Republike Srpske, biće veoma ozbiljnih promjena", rekao je Dugin za "Večernje novosti".

On je naglasio da sudbina čovječanstva neposredno zavisi od toga da li Rusija pobijediti u Ukrajini ili "još nekako".

"Stoga, ako bude `još nekako`, onda niko neće preostati. Ali zato, ako pobjedimo u Ukrajini, onda će to imati veoma veliki uticaj na svu evropsku politiku", rekao je Dugin.

On je naveo da će u Istočnoj Evropi biti preispitan odnos snaga, jer će Rusija biti sasvim druga država – punovrijedna velesila, od čijih odluka i pozicije će zavisiti evropska i svjetska politika.

To, ističe, znači da će Rusija imati snage, mogućnosti, autoriteta i uticaja da pomaže "bratskim srpskim prijateljima više i djelotvornije nego sad".

Prema njegovim riječima, u ovim trenucima se balansira na ivici velikog rata i nejasno je šta od njega dijeli, a mogao bi da počne u svakom trenutku, ali ga Rusija svakako neće započeti.

On smatra da su izbori u Americi presudni za dalju sudbinu svijeta i da će vjerovatnoća velikog rata porasti do kritične tačke, ako demokrate pobijede na američkim predsjedničkim izborima.

Dugin smatra da je Donald Tramp ne bolji, nego principijelno drugačiji, da je realista i pragmatičar, i ako iskrsne pitanje unišptenja čovječanstva, počeće da vaga cijenu takvog čina.

"Budući da nije fanatik ili bezumnik, očito će izračunati da je bolje cjenkati se, postići nekakav dogovor", rekao je Dugin.

Ruski filozof je pojasnio kako shvata da Srbija pokušava da se iskobelja, kao što to, na primjer, čine Mađarska i Turska, koje nastoje da ne ulaze u sukobe i da se ne priključuju nijednom taboru.

"Ali ako dođe do opšteg bratoubilaštva, mislim da će pogoditi sve, pa i Evropu. Možda će se taj rat, kao građanski, proširiti i na samu Ameriku", zaključio je Dugin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana