Drljača: Očekujem da će istraživanja potvrditi da Čerkezovac nije adekvatna lokacija

Srna
Drljača: Očekujem da će istraživanja potvrditi da Čerkezovac nije adekvatna lokacija

NOVI GRAD- Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača očekuje da će rezultati istraživanja koja u ponedjeljak, 2. oktobra, počinju u ovoj opštini potvrditi da lokacija Čerkezovac nije adekvatna za skladištenje radioaktivnog otpada.

Drljača je naglasio da stručni timovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH u ponedjeljak počinju sa istraživanjima u Novom Gradu, te da će rezultati njihovih analiza biti ključni u pobijanju namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u neposrednoj blizini Novog Grada, na samoj granici sa BiH.

"Istraživanja su nova faza u odbrani interesa BiH i građana u slivu rijeke Une. Ono što smo do sada dobili od Hrvatske samo je dio podataka koje su oni dobili u svojim istraživanjima. Naš ekspertski tim nije imao sve ono što je neophodno za rad. Od ponedjeljka, praktično, počinjemo istraživanja", rekao je Drljača novinarima.

Načelnik opštine Novi Grad je potvrdio da za ovo područje nema dovoljno podataka, posebno geoloških, te da su dosadašnje procjene bile zasnovane na pretpostavkama.

"Poslije istraživanja imaćemo uvid kakav je teren i da li je uopšte moguća izgradnja takvog objekta. Moje mišljenje je da sve što se dešava, a tiče se seizmoloških aktivnosti, potvrđuje neadekvatnost ove lokacije", rekao je Drljača.

On je naveo da istraživanja počinju na lokaciji koja je najbliža Čerkezovcu, u naselju Mlakve, gdje je u martu prošle godine postavljena gama sonda za mjerenje radioaktivnosti u vazduhu.

Hravtska planira da radioaktivni otpad iz Nukelarne elektrane Krško, kao i postojeći radioaktiovni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana