Dragoslav Stepanović za “Glas”: Muka mi je od penal pravila

Dejan Kondić
Dragoslav Stepanović za “Glas”: Muka mi je od penal pravila

Evropsko prvenstvo ulazi u završnu fazu. Došlo je do polufinala. U danu pauze još se prepričavaju četvrtfinalni okršaji. Cijeloj Njemačkoj je teško pala eliminacija od Španije, ali u zemlji domaćina ne plaču, niti drame oko svega toga.

Jedan od najcjenjenijih fudbalskih stručnjaka u Njemačkoj Dragoslav Stepanović u razgovoru za “Glas Srpske” otkrio je da Nijemci mnogo ne kukaju zbog eliminacije, već se okreću stvaranju tima za predstojeći Mundijal 2026. godine. 

Iskusni stručnjak secirao je razliku između srpskog i njemačkog mentaliteta, dodavši da ga nervira nejasnoća oko penal pravila.

- Duel Nemačke i Španije smatran je finalom pre finala, jer su te dve ekipe do sada prikazale najviše. Španci su pokazali da su tim na koji mora da se računa da će ići do kraja. Hoću da kažem jednu stvar, muka mi je od toga kada je penal, a kada nije. Da li je ruka nazad ili napred ili je proširila telo? Ta situacija iz koje nije pokazano na belu tačku bi verovatno dovela Nemce do pobede. Mislim da se to pravilo nikad neće promeniti. I svako će svirati kako on vidi. Ruku na srce, nemačka ekipa nije još na nivou nekadašnjih timova “pancera” koji su bili tri puta evropski i četiri puta svetski prvaci. Međutim, čitam u novinama da oni već sada prelaze u sledeću fazu, a to je formiranje novog tima, jer su imali najstariju ekipu na prvenstvu. Nisu mnogo jadikovali zbog eliminacije, nisu bacali drvlje i kamenje na sudiju što nije svirao taj penal. Kod nas bi bilo: “E, zbog toga smo ispali”. Ma nije zbog toga, ima utakmica i druge faze u kojima niste bili ni jači, ni bolji. Evo, žena mi dobacuje: “I da je sviran penal, možda bi ga neko promašio”. Kao onaj Ronaldo. Da kažem i to, ono što je meni zasmetalo je što su Niklas Filkrug, koji je jedan od najboljih špiceva u Nemačkoj, i onaj Florijan Virc igrali jako malo. Oni kad su ušli, napravili su više od svih. Oni bi meni uvek igrali - istakao je Stepanović.

GLAS: Kako ste vidjeli ostale četvrtfinalne mečeve? Holandija, Francuska i Engleska su uz “furiju” u polufinalu.

STEPANOVIĆ: I Francuska i Engleska se provukoše bez da su išta ponudile. Engleska pogotovo, to nije normalno. Na kraju, verovatno će doći u finale, ali biće im teško protiv Holanđana, koji su pokazali da mogu te Engleze da izbace u polufinalu. Francuska nije na nivou Španije. Čini mi se da “furija” odskače. Selektor Luis de la Fuente poznaje jako dobro sve igrače, jer ih je vodio u mlađim selekcijama. I to je sistem. Sa dosta tih igrača je sarađivao u selekcijama do 17, 19 godina i onda ih poznaje, zna kako dišu i koje im pozicije odgovaraju.

GLAS: Ko je, po Vama, najbliži trofeju i šta bi moglo da presudi?

STEPANOVIĆ: Po ovom što su do sada pokazali, Španci su najbliži tronu. Sada rade i živci. Ovo je viši nivo od bilo kojeg prvenstva, Lige šampiona. Umor je, takođe, jako bitan faktor, može da utiče na koncentraciju. Svežina, povrede i kartoni će odlučiti ko će u finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana