Draga Mastilović: Loše namjere gospodina Šmita

Vedrana Kulaga Simić
Draga Mastilović: Loše namjere gospodina Šmita

ISTOČNO SARAJEVO - Za svakog istoričara, naučnika, riječ o istoriji je toliko skupocjena da ne smije biti ni brzopleto rečena, a kamoli stavljena u službu neke politike, pa zbog toga najava Kristijana Šmita da će se on pozabaviti programima i udžbenicima istorije, za istoričara od struke predstavlja svojevrstan presedan, a možemo slobodno reći i skandal.

Podvukao je to za” Glas Srpske” istoričar i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, govoreći o najavama njemačkog diplomate da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u RS i FBiH jer mu je, između ostalog, problematično što srpska djeca u Srpskoj, ali i djeca drugih nacionalnosti, imaju različite programe iz istorije.

Mastilović naglašava da sloboda naučne misli i promišljanja istorije ne smije biti ničim sputana, ograničena i svedena na neke poželjne političke ili državne projekte, jer u tom slučaju gubi suštinu i prestaje da bude nauka, a postaje puko političko oružje.

- U istoriji nema crno-bijelih slika, pogotovo ne dobrih i loših naroda, pa svaki jednostrani pogled na istoriju, posebno ako je silom nametnut od političkih moćnika, predstavlja opasnost ne samo po istorijsku istinu već i po budućnost čitavih ljudskih zajednica - istakao je.

Zbog toga bi, poručio je, u najmanju ruku bilo pristojno, ali i mudro “od strane gospodina Šmita da se uopšte ne oglašava o temama o kojima veoma malo zna, kao što je na primjer istorija ovih prostora”.

- A pogotovo ne bi bilo mudro upuštati se u pisanje, tumačenje ili nametanje istorijskih sadržaja, jer je to neminovno istorija “kratkog daha” i trajaće koliko i međunarodni protektorat u BiH - istakao je.

Smatra i da bi puno više bio cijenjen njegov gest da, na primjer, oda počast svim nevinim žrtvama koje su na prostoru BiH stradale tokom 20. vijeka, počevši od dobojskog logora iz Prvog svjetskog rata, preko Prebilovaca i Jasenovca, sve do posljednjeg rata.

- Siguran sam da bi u Republici Srpskoj bilo posebno cijenjeno da oda počast nevinim žrtvama, prvenstveno djeci, starcima i ženama, koji su na ovim prostorima stradali od ruke ili ideologije njegovih sunarodnika, pa da se, na primjer, pokloni žrtvama 7. SS “Princ Eugen” divizije, 118. lovačke divizije, 369. “Vražije” i 13. SS “Handžar” divizije. To bi bio pravi put za sticanje povjerenja u dobre namjere gospodina Šmita i jedini put istinskog pomirenja i zajedničke budućnosti na ovim prostorima - zaključio je Mastilović.

Predrasude

Oni koji ne znaju i ne razumiju komplikovane istorijske procese koji su doveli do određenih događaja i pojava, kaže Draga Mastilović, nemaju šta da traže u istoriji, ali bi, budućnosti radi, morali biti svjesni toga da u svom neznanju ne smiju istoriju upotrebljavati ili zloupotrebljavati za bilo kakve i bilo čije političke ciljeve.

- To se posebno odnosi na one koji, poput pojedinih međunarodnih predstavnika, pa i samog Šmita, na osnovu svojih predrasuda ili zarad nekih političkih ciljeva i projekata, čak i žrtve dijele na dobre i loše, na one koje zaslužuju da im se oda počast i one koje treba minimizirati i marginalizovati, a sjećanje na njih zatrpati debelim naslagama istorijskog zaborava - zaključio je Mastilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana