Domaći naftaši ljeto koriste za deblji pazar

Milijana Latinović Radošević
Domaći naftaši ljeto koriste za deblji pazar

BANjALUKA - Cijena sirove nafte na svjetskim berzama pala je u posljednjih pet mjeseci za oko 17 odsto, dok je u istom periodu cijena goriva na domaćim benzinskim pumpama snižena tek za desetak procenata.

Statistika pokazuje da je najviša cijena sirove nafte u ovoj godini zabilježena 5. aprila, kada je barel koštao 91,71 dolar. Tada je litar dizela na domaćim benzinskim pumpama koštao 2,71 KM.

Ovih dana cijena barela na svjetskim berzama kreće se oko 76 dolara, što je za 17 odsto manje u odnosu na april, dok litar dizela kod nas košta između 2,49 i 2,54 KM s obzirom na to da su proteklih dana cijene dizela u Srpskoj pale za oko pet feninga po litru.

Stalni sudski vještak mašinske struke i nekadašnji načelnik sektora za izvoz “Optima grupe” Vladimir Grujić pojasnio je za “Glas Srpske” povezanost cijena barela sirove nafte sa cijenom goriva na domaćim pumpama.

- Cijena barela sirove nafte je samo jedan dio ukupnog iznosa cijene goriva, u koju ulaze još i cijena transporta, prerade, vanredni remonti u rafinerijama. U ekonomskom smislu cijena nafte naglo raste, a polako opada.  Problem je što je dosta volativno tržište nafte, pa trgovci naftnim derivatima često nisu sigurni da li će neko pojeftinjenje duže trajati - kazao je Grujić.

Podsjeća da se naftaši za kupce bore cijenama i dodaje da je potrebno duže vrijeme za njihovu korekciju.

- Nije to slučaj samo na našim prostorima već i u svijetu. Jedan segment je cijena barela nafte, a drugi svakako i lokalne prilike. BiH nema rafineriju budući da se i u Rafineriji nafte Brod samo skladišti nafta. Sve to utiče na konačnu cijenu - pojasnio je Grujić.

Naglašava da je i potrošnja goriva ljeti veća jer ljudi mnogo više putuju, a traje i građevinska sezona, mašine troše velike količine naftnih derivata.

- Potražnja je ljeti velika, što je takođe jedan od uzroka zašto cijene goriva na pumpama ne padaju. Moja procjena je da, ukoliko se nastavi ovakav trend, sa dolaskom hladnijih dana cijene goriva bi mogle ići nadolje - zaključio je Grujić.

Ljetna sezona je opravdanje i berzama da podižu cijene sirove nafte, posebno u SAD, ali i u Evropi jer je tada potrošnja goriva iz dana u dan sve veća, pa visoke cijene u julu i avgustu ne čude. Osim toga, cijenu drži i strah od eventualnog širenja sukoba na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana