Dom naroda nije podržao izmjene Poslovnika

Agencije
Dom naroda nije podržao izmjene Poslovnika

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas po hitnom postupku usvojio izmjene i dopune Poslovnika koje je predložio predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović.

Izmjene Poslovnika podržali su samo bošnjački delegati.

 “Za” je bilo pet delegata, protiv je glasalo devet, dok je jedan delegat bio suzdržan.

Ademović je u obrazloženju naveo da su izmjene i dopune neophodne jer, između ostalog, postupak sazivanja hitne sjednice i hitni postupak, prema važećem Poslovniku, nisu precizno definisani i ostavljaju mogućnost različitog tumačenja.

Nakon glasanja, Ademović je zaključio sjednicu.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je čista obmana javnosti zahtjev za izmjene i dopune Poslovnika ovog doma po hitnoj proceduri.

Nović je, tokom diskusije o hitnosti procedure, upitao zašto je danas uopšte zakazana hitna sjednica, jer je iz prijedloga vidljivo da se radi o klasičnoj obmani javnosti.

-Nemojte obmanjivati javnost - naglasio je Nović, pojašnjavajući da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH bio potpuno legalno i legitmno na dnevnom redu sjednice koju su bošnjački delegati napustili.

Nović je istakao da je u obrazloženju današnje tačke dnevnog reda, predlagač naveo da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg je sjednica prekinuta prije dva i po mjeseca, nije razmatran na Ustavnopravnoj komisiji i naglasio da to nije ni bilo potrebno.

-To nije ni bila obaveza. Zakon je potpuno legalno došao u ovaj dom. Niko nije imao pravo da ga vrati na druge komisije i traži mišljenje -upozorio je Nović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je tokom rasprave o prijedlogu izmjena Poslovnika ovog doma da ovaj prijedlog predstavlja “smokvin list” kojim Klub Bošnjaka želi da prikrije štetu koju je uzrokovao blokadom Doma naroda.

Govoreći o Poslovniku ovog doma, Špirić je podsjetio da je on po hitnoj proceduri donesen 2016. godine, dodajući da svako treba da procijeni da li se njegove izmjene mogu donositi po istoj proceduri.

Prema njegovim riječima, članovi Kolegijuma Doma naroda imali su ponudu da Kolegijum bude predlagač sjednice, ali su članovi ovog tijela imali iste dileme koje imaju i delegati Doma.

-Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda - istakao je Špirić.

Delegat Kluba Srpskog naroda Snježana Novaković-Bursać istakla je da Klub Bošnjaka u Domu naroda pokušava na bazi lične procjene sadržaja ograničiti pravo da se neki akt nađe u proceduri.

Ona je napomenula da svako ima pravo da predloži akt u Domu naroda, ali i upozorila da delegati Kluba Bošnjaka sebi za pravo daju da kvalifikuju sadržaje akata i procjenjuju njihovu ustavnost.

-Kakav god da je prijedlog, to nije vaša uloga - naglasila je ona.

Iako je tačka dnevnog reda današnje sjednice bila izmjena Poslovnika, veći dio rasprave o hitnosti postupka odnosio se na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg je Klub Bošnjaka napustio prethodnu redovnu sjednicu, a delegat Kluba Bošnjaka Džemal Smajić pozvao je predlagača da povuče ovaj zakonski prijedlog, da bi se, kako je rekao, “normalno nastavilo sa radom Doma naroda”.

Delegat Kluba Srpskog naroda i predlagač zakona o Ustavnom sudu BiH Želimir Nešković je u odgovoru na ovaj Smajićev prijedlog naglasio da to ne može uraditi, jer je prijedlog na dnevnom redu.

 

-Osnovni motiv je zaštita mog naroda i imovine Republike Srpske. Ne mogu povući prijedlog zakona, a i da mogu to ne bih učinio -naveo je Nešković.

Delegat Kluba Hrvatskog naroda Ilija Cvitanović rekao je u toku rasprave da današnju sjednicu vidi u kontekstu predstojećih izbora, dodajući da delegati skoro da i nisu raspravljali o dnevnom redu.

-Mnogo bolje bi bilo da smo u hitnoj proceduri imali zakone koji će se reflektovati na sve nas. Možda tema Izborni zakon, pa i Ustavni sud, jer svi znamo da BiH u EU ne može ući sa stranim sudijama, ali nije trenutak da se o tome raspravlja - rekao je Cvitanović.

Šef Kluba Hrvatskog naroda Marina Pendeš istakla je da se predsjedavajući Doma naroda nije pridržavao Poslovnika o radu, jer je dopustio da se više razgovara o prethodnoj redovnoj sjednici ovog doma iako se tačka dnevnog reda odnosila na prijedlog izmjena Poslovnika o radu Doma naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana