Dokument iz BiH nepotpun: Evropska komisija odlaže isplate

GS
Dokument iz BiH nepotpun: Evropska komisija odlaže isplate

SARAJEVO - Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju, jer ne odražava sve preporuke ove evropske institucije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, RSE piše da je Bosna i Hercegovina poslala nepotpun dokument.

Bosna i Hercegovina je propustila rok da blagovremeno pošalje reformsku agendu koja je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz Plana rasta za region zapadnog Balkana.

U utorak, 17. septembra, BiH je uputila Evropskoj komisiji dokument koji ne predstavlja reformsku agendu.

Ovaj dokument, prema riječima predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto, dokazuje usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta.

Da bi dobila finansijska sredstva iz Plana rasta, svaka država iz Zapadnog Balkana je bila obavezana da preda reformsku agendu.

Radi se o reformama koje se odnose, između ostalog, na vladavinu prava, demokratiju, institucionalne reforme, te sprečavanje korupcije i sukoba interesa, kao i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrijebljena.

Upravo nedostatak reformske agende iz Bosne i Hercegovine je bio razlog zašto je odložen sastanak Komiteta predprisutpnih instrumenata, gdje je trebalo da se analiziraju i ocjene reformske agende svih država zapadnog Balkana.

Prvi sastanak je bio planiran za 17. septembar, a zbog kasne reakcije iz Sarajeva, prema saznanjima RSE, sastanak je odložen za oktobar.

Bez usvajanja reformske agende ne mogu početi prve isplate ni za jednu zemlju regiona.
Potrebno je, kažu, da države članice EU kao i Komitet predprisutpne pomoći (IPA) daju pozitivno mišljenje o reformskim agendama da bi Evropska komisija potom prešla na usvajanje ovih agendi i zaključivanje ugovora o olakšicama i kreditima sa svakom od država korisnica. Tek nakon ovih koraka mogu slijediti prve isplate.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je juče rekla da ne može dati konkretan datum kada bi počele prve isplate, iako bi ova institucija željela da se to desi što prije.

Plan rasta za Zapadni Balkan je najambiciozniji finansijski paket Evropske unije vrijedan šest milijardi evra, koji ima za cilj da se u narednih deset godina udvostruči ekonomski rast u tim državama.

Plan pokriva period od 2024. do 2027. godine. Od ukupne sume, dvije milijarde evra biće obezbijeđene kroz grantove, odnosno bespovratnu pomoć, a preostalih četiri milijarde evra u obliku zajmova sa povoljnim kamatnim stopama, javlja Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana