Doktor Kerkez o paklu na Petrovačkoj cesti: Ubili su i petogodišnje dijete

Srna
Doktor Kerkez o paklu na Petrovačkoj cesti: Ubili su i petogodišnje dijete

BOSANSKI PETROVAC - Doktoru Milovanu Kerkezu, ratnom hirurgu, zauvijek će pred očima ostati strašan prizor od 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličku kolonu Srba na Petrovačkoj cesti, gdje je zatekao 10 mrtvih, među kojim i obezglavljenog petogodišnjeg dječaka.

-U selu Janjila, nedaleko od Bosanskog Petrovca, tog dana kolonu izbjeglica iz Republike Srpske Krajine bombardovala je hrvatska avijacija. Bilo je 10 poginulih, četvoro djece i šest odraslih, kao i oko 30 teže i lakše ranjenih. Sjećam se jednog petogodišnjeg muškog djeteta koje je bilo bez glave. To je bio strašan prozor - rekao je Srni Kerkez.

On je naveo da su tada svi ranjeni sa Petrovačke ceste dovezeni u bolnicu u Bosanskom Petrovcu.

-Naša sanitetska vozila prevezla su teško i lakše ranjene u petrovačku bolnicu. Sjećam se jedne bake koja je bila teško povrijeđena sa strašnim opekotinama gdje su neki djelovi tijela bili ugljenisani. Kada je bila u operacionoj sali tražila je samo vodu, sve smo pokušali da je spasimo, ali, nažalost, nismo uspjeli - posvjedočio je ovaj doktor, koji je za vrijeme rata spasio više od 1.000 života.

On je istakao da mu nikada neće biti jasno kako neko može da bude srećan što je bombardovao izbjegličku kolonu u kojoj je bila nejač, djeca i starci?

-Kada sam nakon jedne operacije ranjenih na Petrovačkoj cesti izašao iz sale rekao sam da ovo cijeli svijet mora da vidi i spozna koliko je strašan zločin na Petrovačkoj cesti - prisjetio se doktor Kerkez.

On je rekao da mu se u sjećanje urezao jedan mladić koji je ostao bez noge, pa je imao fantomske bolove. "Kaže mi taj mladić: `Osjećam da imam nogu`. A on je nema. Imao je strašne povrede", ispričao je doktor.

Prema njegovim riječima, oni koji su preživjeli bombardovanje na Petrovačkoj cesti u trenutku dolaska sanitetskih vozila i medicinara bili su uznemireni, dezorijentisani i preplašeni.

-Pravi pakao pred očima! Užas! Kasnije sam počeo da razmišljam da će možda ponovo hrvatska avijacija da bombarduje preostalu kolonu koja je bila u teškom stanju - rekao je doktor Kerkez.

 

Doktor Kerkez je naveo da je za vrijeme rata sa svojim timom obavio 8.000 operacija.

-Moja poruka je da se ovaj krvavi rat nikada više ne ponovi, ali da se ne zaboravi. Krv je šikljala na sve strane. Za zločine treba da odgovaraju oni koji su ih počinili - poručio je doktor Kerkez.

U mjestu Janjila, na Petrovačkoj cesti, na današnji dan prije 29 godina bombardovana je srpska izbjeglička kolona u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Hrvatska avijacija ubila je najmanje 12 ljudi, među kojima i četvoro djece.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana