Dok Zapad “kritikuje” Kurtija, Srbi nestaju s Kosmeta

Veljko Zeljković
Dok Zapad “kritikuje” Kurtija, Srbi nestaju s Kosmeta

PRIŠTINA, BANjALUKA - Kad god se zapadne zemlje “zauzmu” za Srbe na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti sve smjelije i odlučnije nastavi sa terorom, odnosno što više oni kritikuju Prištinu zbog njihovih navodno jednostranih poteza, srpskom narodu je sve teže, ali ga je i manje u južnoj srpskoj pokrajini.

Opšti je ovo zaključak političkih analitičara koji su komentarisali posljednja dešavanja nakon što su naoružani pripadnici tzv. kosovske policije zauzeli i blokirali srpske institucije na sjeveru Kosova i Metohije, ali i krenule sa novim hapšenjima i kažnjavanjem Srba zbog fotografija i komentara na društvenim mrežama.

Krajnji cilj je, kako ističu, etničko čišćenje, odnosno  zaokruživanje navodne kosovske državnosti i na sjeveru Kosova. Da se radi o planu za koji je Kurti očigledno dobio zeleno svjetlo od zemalja Kvinte ilustruju nizom primjera. Prvo su ukinute tablice sa srpskim oznakama i uvedene akcize na srpsku robu, a onda i ukinut dinar kao platežno sredstvo. Nakon toga su zatvorene poslovnice “Pošta Srbije”.

U međuvremenu se počelo i sa otimanjem srpske imovine. Vlasti u Prištini donijele su odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, za koje su rekli da je “od javnog interesa” što podrazumijeva gradnju policijskih i vojnih baza na sjeveru KiM. Ostalo je još školstvo i zdravstvo.

Praktično, u četiri opštine sa srpskom većinom ukinuta su sva demokratska prava, čim je obesmišljena i sva priča o formiranja zajednice srpskih opština. Interesantno, u isto vrijeme Priština je dobila viznu liberalizaciju i postala pridruženi plan Parlamentarne skupštine NATO saveza.

Ljudska prava

Prema riječima naučnog saradnika u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandra Mitića, posljednja hapšenja predstavljaju novo grubo kršenje ljudskih prava, dodajući da je uvjeren da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, kako bi se život Srba na tim prostorima učinio što težim, što se, kako je dodao, sprovodi i kroz nedavno uvedenu blokadu srpskih institucija na sjeveru. Smatra i da sve ovo što se dešava jeste dio Kurtijevog plana da etnički očisti Kosovo.

- Njegovi potezi su potpuno logični i konzistentni. Kurtijev cilj je da na terenu, a naročito na severu KiM “dokaže” takozvani suverenitet nezavisnog Kosova i u tome ima očiglednu i potpunu podršku Kvinte i Evropske unije, ali i operativnu zapadnih država, pre svega Njemačke, Velike Britanije i SAD. Ponižavajuća saopštenja o nekakvoj kritici Kurtija su, takođe, u skladu sa prošlogodišnjim takozvanim sankcijama protiv Prištine, a što je naravno bila najobičnija predstava, čiji su saučesnici bili i svi oni u Beogradu i na severu KiM koji su uveravali srpski narod da su te mere ozbiljne - kaže Mitić za “Glas Srpske”. 

Smatra da su na naplatu došle katastrofalne posljedice Briselskog sporazuma i učešća u briselskim razgovorima o Ohridskom sporazumu. Srbima na Kosovu i Metohiji su se, navodi, sistematski oduzimali instrumenti za odbranu i opstanak, a na diplomatskom planu se smanjivao manevarski prostor.

Smatra i da garancije Vašingtona, Brisela i Londona, Olafa Šolca i Emanuela Makrona ne vrijede ništa kada je u pitanju zaštita srpskog naroda, a pogotovo ne u slučaju zaštite teritorijalnog integriteta Srbije. Kurti, kako kaže, ima i dodatne motive za sve ove akcije - njemu se žuri zbog izbora na takozvanom Kosovu i u SAD, ali i zbog jačanja stranaka u Njemačkoj i Francuskoj koje se suprotstavljaju albansko-zapadnoj agendi na Balkanu, poput AfD-a, pokreta Sare Vagenkneht, Nacionalnog okupljanja i Nepokorene Francuske.

- Sve to stvara eksplozivan koktel, iz kojeg Kurti želi da izađe sa što ubedljivijom pobedom, a to znači sa što manje Srba na samom Kosovu i Metohiji - ističe Mitić.

S njim je saglasan i docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Duško Čelić, navodeći da je kažnjavanje Srba zbog objava na društvenim mrežama dio lepeze u sistemu represije i da su prava srpske zajednice ugrožena u svim segmentima u tolikoj mjeri da može da se govori čak i o aparthejdu. Kako kaže, i vijest o kažnjavanju Srbina zbog verbalnog delikta drakonskom kaznom za njega nije nikakvo iznenađenje te da se mogu očekivati slične stvari, možda još i gore u nekom narednom periodu. Upozorava i da pravo na pravdu, na slobodu govora i imovinu, kulturu i jezik pa pravo na izražavanje nacionalne pripadnosti - više ne postoji u južnoj srpskoj pokrajini.

Dozvola

Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije iz Beograda mišljenja je da Priština ne bi smjela da makne ni prstom da prije toga ne dobije dozvolu Zapada. Kao dokaz za to navodi da Zapad, iako je to mogao, nijednom nije spriječio sve učestalije Kurtijevo terorisanje Srba. Sve se radi, kako kaže, da bi se došlo u stanje u kome neće biti moguć povratak na staro, odnosno sve u korist zaokruživanja kosovske državnosti.

- Ako srpski narod proteraju sa Kosova, to je nepovratan proces. Ako se srpske institucije ugase, kao što vidimo da se sada radi, to je isto gotovo nemoguće vratiti na staro - upozorava Lukić.

Kako je naveo, što je Zapad bio glasniji da se srpske institucije na sjeveru ne diraju dok ne bude nešto dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine, Kurti je bivao djelotvorniji u svojim naumima. Kategoričan je da Priština samo sprovodi ono što njihovi zapadni mentori nalažu da se uradi te da se posljednjih sedmica i mjeseci ti procesi ubrzavaju, jer je neizvjestan ishod predsjedničkih izbora u Americi čiji bi rezultat, kako smatra, mogao da promijeni postojeću agendu, ali i da dovede do promjene situacije na terenu.

Zaposleni u srpskim institucijama na sjeveru Kosova pokušali su i juče da dođu do svojih radnih mjesta koje tzv. kosovska policija od petka drži pod blokadom, ali im to ponovo nije dopušteno. Predstavnici zemalja Kvinte upozorili su Kurtija da ne bi smio raditi ovakve stvari, prije nego što budu usaglašene i odobrene.

Politička represija

Prištinska policija počela je da hapsi Srbe i na osnovu fotografija koje su mnogo ranije ostavljali na društvenim mrežama, zatim video-snimaka, ali i komentara. Sociolog Marija Marsenić ocijenila je za portal “Kosovo onlajn”, da se radi o klasičnoj političkoj represiji koja se u sociologiji proučava kao praksa kulture poništavanja. Smatra da se na ovaj način od strane takozvanih kosovskih vlasti pokušava sprovesti kontrola narativa, što predstavlja još jedno kršenje ljudskih prava, onog na slobodu govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana