Dogodilo se u 2023: Republika Srpska/BiH

G.S.
Dogodilo se u 2023: Republika Srpska/BiH

Ovi događaji u Srpskoj, odnosno BiH obilježili su godinu iza nas.

Najstariji dnevni i list u BiH “Glas Srpske” proslavio je 80. godina postojanja.

Veliki jubilej obilježen je svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci, a događaj je okupio brojne zvanice iz političkog, društvenog, ali i kulturnog života Republike Srpske. Na akademiji je poručeno da “Glas Srpske” nije dozvolio da ga pregazi vrijeme, ostao je vitalan i živahan, a zahvaljujući onima koji danas stvaraju u njemu čini se življi nego ikada.

Optužen predsjednik Republike

 

Sud BiH potvrdio je u septembru optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića. Optužnica je uslijedila nakon što je Parlament Srpske usvojio Zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a u “Službenom glasniku” te Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Zbog podizanja optužnice održani su protesti širom Srpske, a Dodikova odbrana zatražila je da suđenje iz Sarajeva bude prebačeno u Banjaluku, što je na kraju odbijeno.

Kleveta postala krivično djelo

 

Narodna skupština RS usvojila je julu izmjene Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta uprkos protivljenju medijske zajednice iz koje su apelovali na vlast da ne diže ruku za taj prijedlog. Međutim, od 63 prisutna poslanika za uvođenje krivičnih djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi glasalo je 47 poslanika. Policija je od avgusta zaprimila oko 30 prijava u vezi sa krivičnim djelom protiv časti i ugleda, odnosno klevetom.

Velike tragedije

Nermin Sulejmanović iz Gradačca iz pištolja je ubio bivšu suprugu Nizamu Hećimović u prisustvu kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži “Instagram”. Sulejmanović je potom ubio još dva muškarca, ranio policajca te muškarca i ženu, nakon čega je izvršio samoubistvo. Zbog svirepog ubistva Nizame bili su organizovani protesti građana. Femicid je počinjen i u Prijedoru, gdje je Žarko Zorić ubio svoje djevojku Nedu Milojević, koju je prvo izbo nožem, a potom ugušio truleks krpom. Nakon zločina zapalio je stan.

 

Inflacija pala, cijene nisu

Inflacija koja je rasla tokom čitave prošle godine opadala je u 2023. godini, ali taj trend nisu pratile cijene namirnica u tržnim centrima. Da bi koliko-toliko pomoglo građanima Srpske Ministarstvo trgovine i turizma pokrenulo je akciju “Društveno odgovorni” kojem se priključilo 19 domaćih proizvođača i oko 25 trgovačkih lanaca u Srpskoj, u kojima su građani mogli da kupuju određene artikle po sniženim cijenama.

 

Afrička kuga svinja

Za stočare u Republici Srpskoj 2023. godina ostaće upamćena kao jedna od najtežih, jer je u zemlju stigla afrička kuga svinja, koja je opustošila farme širom Semberije. Bolest je ojadila dobar dio proizvođača u Krajini i Posavini, eutanizirano je gotovo 50.000 svinja, a zbog nadoknade štete i sprovođenja mjera zaštite iz budžeta je izdvojeno više od 200 miliona KM.

Pojava bolesti dovele je do nestašice svinja na domaćem tržištu, što je dovelo do enormnog poskupljenja prasića pred praznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana