Branković: Dodikovo učešće na samitu BRIKS-a ima vrlo ozbiljno političko značenje

Srna
Branković: Dodikovo učešće na samitu BRIKS-a ima vrlo ozbiljno političko značenje

BEOGRAD - Učešće predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju prilika je da objasni šta rade pojedine zapadne sile koje pokušavaju da negiraju Dejtonski sporazum, prije svega jer žele da rasture Republiku Srpsku, rekao je diplomata Branko Branković.

Nekadašnji ambasador u UN istakao je da već i sama činjenica da je predsjednik Republike Srpske pozvan na samit BRIKS-a ima vrlo ozbiljno političko i svako drugo značenje.

“Dodikovo prisustvo na samitu BRIKS-a pokazuje nešto što je mnogo važnije - da se grdno varaju svi oni koji misle da mogu da planiraju da rasture Republiku Srpsku i da ona više ne postoji, uprkos činjenici da to po Dejtonskom sporazumu ne može da bude”, rekao je Branković.

On smatra da Dodik s pravom hoće da svojim boravkom na samitu BRIKS-a skrene pažnju na to da se međunarodno pravo i međunarodni sporazumi moraju poštovati, s obzirom na to da BRIKS polako, ali sigurno stvara novi međunarodni poredak.

Branković je ocijenio da će Dodikovi stavovi biti saslušani i naići na otvoren prijem na samitu BRIKS-a.

Napominjući da je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom posjete Pekingu rekao da BRIKS stvara novi međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, Branković je podsjetio da je Dejtonski sporazum vrlo čvrst i na bazi međunarodnog prava.

“Značaj Dodikovog boravka na tom sastanku je u činjenici da je to prilika da se mnogo jasnije objasni i kaže šta je Dejtonski sporazum i šta to znači za BiH, a s druge strane da se jasno stavi do znanja šta rade pojedine spoljne sile, uslovno rečeno, od SAD, Nemačke i ostalih zemalja, koje pokušavaju da negiraju Dejtonski sporazum, pre svega zbog toga što žele da Srpsku takvu kakva je rasture”, rekao je Branković.

Ukazujući na rastući značaj BRIKS-a, Branković je rekao da ova organizacija ima u osnovi pet velikih zemalja Kinu, Rusiju, Indiju, Brazil i Južnu Afriku, da je na samitu u Južnoj Africi primljeno još pet zemalja, te da veliki broj zemalja, pogotovo iz Afrike i Azije, čeka da bude primljen.

“Sada se stvara novi međunarodni poredak koji će se bazirati na međunarodnom pravu, a to znači na principima Povelje UN”, rekao je Branković.

Prema njegovim riječima, postojeći međunarodni poredak je “gotov”, iako nikada nije ni bio preterano validan zbog namjere Amerike i dijela evropskih zemalja da vladaju svijetom.

“Zbog svega toga, vrlo je važno da predsednik Dodik bude tamo i objasni gledište Republike Srpske o Dejtonu i svemu što se događa, pre svega šta radi neovlašćeni visoki predstavnik, jer on, po meni, može da bude u Sarajevu samo turista i ništa više”, zaključio je Branković.

On je podsjetio da Kristijan Šmit nema ovlašćenja ni da bude u Sarajevu u tom svojstvu, a kamoli da nešto preduzima jer ga Savjet bezbjednosti UN nije ni nominovao ni imenovao onako kako po Dejtonskom sporazumu mora da bude.

Samit BRIKS-a održava se od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

BRIKS je organizacija osnovana 2006. godine. Osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana