Dodik: Za suštinsku deeskalaciju treba povući odluku Ustavnog suda BiH

Srna
Dodik: Za suštinsku deeskalaciju treba povući odluku Ustavnog suda BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno da bude povučena posljednja odluka Ustavnog suda BiH, a Srpska će onda povući i svoj zakon.

-Povucite sve na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BiH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmjeravati u tom pogledu - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Srpska, ako ni to neće, će nastaviti dalje da sprovodi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske i neće objaviti ništa što predlaže Kristijan Šmit jer on nema nikakvog legitimiteta u tom pogledu, naglasio je Dodik.

-Šmit je za nas lažni, pa makar i donosio darove - rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH u junu je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Nakon toga Narodna skupština Republike Srpske donijela je Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike

Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.

-Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica - istakao je Dodik i dodao da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

Dodik je danas u Istočnom Sarajevu istakao da je Srpska za evropski put BiH i za tetitorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet.

Ocjenjujući da EU predstoje različiti procesi koji bi išli da neke zemlje što prije i bez ispunjavanja ranije procedure prime u Uniju, kao što je to Ukrajina, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prilika da se u paketu dostavi zahtjev za prijem BiH u EU.

-Ako je to 14 preporuka koje su dali ili neka još plus da nam to što prije isporuče i da u narednih nekoliko mjeseci to učinimo i kažemo da smo spremni, ali da BiH uđe u EU -istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska može biti konstruktivna, ali da deeskalacija koja podrazumijeva osudu samo jedne strane ne može proći.

Dodik je rekao da su odluke donesene na nivou Republike isključivo politički proces, kao i da Republika nijednog trenutka nije težila eskalaciji problema i nije se pozvala ni na kakvu mogućnost sukoba.

-Neće biti nikakvog rata, ali mi vidimo da postoji snažan pritisak te vrste i to neće promijeniti naše odluke - rekao je Dodik.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da se kreće po agendi koju je zamislila, te dodao da je riječ o mjerama koje su uvijek reakcije, a ne akcije, kao što je priča u veza sa Ustavnim sudom.

Dodik je istakao da Srpska ne sprovodi mjere secesije, navodeći da je riječ o lažnoj nametnutoj floskuli, spinu koji prolazi kod nekih.

Srpska, naglasio je, ne prihvata nikakva rješenja koja će predložiti neki strani stručnjaci, jer je to pitanje riješeno Ustavom.

-Ako neko misli da BiH gradi tako što ignoriše 49 odsto te zemlje, onda je u dubokoj zabludi -, naglasio je predsjednik Republike Srpske, te ocijenio da BiH ne može ništa da uradi od stranaca koji stalno nešto predlažu.

Dodik je predložio da Ustavni sud BiH poništi svoje odluke, sve ono što je lažni visoki predstavnik donio, nakon čega će Republika Srpska staviti van snage svoje donesene zakone.

-Ako toga nema, onda je čisto politikanstvo osuđivati bilo koju stranu, pogotovo Republiku Srpsku, da jednostrano nešto donosi jer je ona to radila kao reakciju, a ne akciju - pojasnio je Dodik i dodao da ako se želi doći do rješenja, treba se vratiti na početak.

Dodik je podsjetio da ne postoji odluka Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju visokog predstavnika i istakao da svi oni koji bi trebalo da se izjasne o tome ćute, jer su svjesni da je Republika Srpska u pravu, već pokušavaju da guraju svoje agende.

Prema njegovim riječima, treba učiniti sve kako bi se povukao lažni visoki predstavnik i njegove odluke, inače će "stvari ići ovako kako idu".

-Pitanje državne imovine, kako su oni lažno definisali `državna imovina u BiH` ne postoji. Postoji imovina entiteta i neće se desiti da na Parlamentarnoj skupštini BiH to bude rješavano putem zakona - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, osim lažnog visokog predstavnika, u BiH je i lažni američki ambasador Majkl Marfi.

-Čovjek se lažno predstavio da može da donese sve odluke, da nam on govori kako treba da se ponašamo - rekao je Dodik i dodao da su lažne floskule o BiH u kojoj možete da je gradite bez Republike Srpske, potpuno lažni pristup.

Savjet ministara

- Nemoguće je da funkcioniše Savjet ministara bez popune srpskih ministara i ako nema kopredsjedavajućeg Srbina, kako to predviđa Ustav BiH – naglasio je Milorad Dodik.

Dodik je istakao da deeskalacija situacije u BiH podrazumijeva da se popuni Savjet ministra, naglasivši da to pitanje nije za raspravu, budući da je već riješeno ranijom raspodjelom ministarskih nadležnosti.

On je rekao da su Bošnjaci i Hrvati u punom kapacitetu, što Srbi u ovom trenutku nemaju jer još nije popunjena pozicija ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

-To nije pitanje vrste – „mi ćemo glasati, a dajte nam to“. Ta vrsta priče ne može proći! Treba reći da nema u ovom trenutku ni koopredsjedavajućeg Savjeta ministara, što bi moglo da dovede do krize u radu ako se to pitanje ne riješi brzo. Vidimo da u „trojci“ postoji neka vrsta najave da neće da glasaju, čime rizikuju da Savjet ministara uđe u neku vrstu, nije to blokada, već nemogućnost donošenja odluka - naveo je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da niko ne želi da Savjet ministra dođe u poziciju da ne može da donosi odluke.

-Mi ne prijetimo, nego upozoravamo da je nemoguće da funkcioniše Savjet ministara bez popune srpskih ministara i da je nemoguće da funkcioniše ako nema kopredsjedavajućeg Srbina, kako to predviđa Ustav - naglasio je predsjednik Srpske i istakao da se to pitanje mora riješiti bez ikakvih uslovljavanja.

Dodik je upozorio da se ne može očekivati da će Savjet ministra funkcionisati ako ne bude kapaciteta za popunu ministra.

-Moramo da napravimo priču o održivom kretanju. To znači da se riješi problem ministra finansija, kopredsjedavajućeg Savjeta ministara, te da se ide dalje u dogovor ili svih 14 prioriteta ili alternativa tri zakona plus zakon o Ustavnom sudu ili zakonsko rješenje o ustavnom sudu ili nešto drugo što rješava pitanje stranih sudija - rekao je Dodik.

On je istakao da je predloženo da su tri važne stvari koje proizilaze iz 14 principa Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), zakonske izmjene u vezi sa Sudom, te pitanje sukoba interesa.

-Neko je izabrao tri važne stvari. Za njih to je VSTS, Zakonske izmjene vezane za Sud i nešto oko sukoba interesa. Savjet ministara je usvojio neke verzije i uputio u parlament, a neki iz FBiH govore da neće da glasaju to što je Savjet ministara već usvojio - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da je odavno rečeno da predstavnici iz Srpske neće glasati za to dok se ne vidi kako će se rješavati pitanje Ustavnog suda.

-Predložili smo da svih 14 pitanja rješavamo zajedno, bez obzira koliko bude teško. Ako to ne može, onda ova tri pitanja koja sam pomenuo u paketu, uz garanciju da će biti usvojene i zakonske odredbe koje regulišu i rad stranih sudija u Ustavnom sudu - rekao je Dodik.

On smatra da je samo na način da se donese zakon o radu stranih sudija moguće da bude stavljena van snage odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj.

Kad je riječ o berlinskom procesu i pitanju međusobnog priznavanje diploma, Dodik je rekao da i to može da bude u paketu, napominjući da bez rješavanja pitanja sudija Ustavnog suda BiH nema drugih rješenja.

On se osvrnuo i na pitanje projekata EU, ističući da je tom pričom Republika Srpska lažno prikazana kao nesposobna da kreira projekte za konkurisanje za određena sredstva.

-Zašto ste zablokirali sredstva za evropski koridor „Pet ce“? To je evropski koridor vezano za donaciju i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj su dali kredite Republici Srpskoj da gradi taj put od Doboja do Modriče - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je EU prvo odobrila, a nakon toga blokirala, uz izgovor da nema projekta.

-Kako nemamo projekta? Na šta se odnose projekti u FBiH? Zašto naši nisu kvalitetni? Samo govorim da nije moguće očekivati da srpski članovi Savjeta ministra, parlamentarne strukture i član Predsjedništva BiH glasaju da se ti projekti finansiraju i produkuju određenu operacionalizaciju u FBiH, a da mi za to dižemo ruke - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da nije riječ o uslovljavanju već o racionalnom pristupu koji podrazumijeva vidljivu Srpsku u svim odlukama i putu ka EU.

Stevandić: Srpska ostaje posvećena miru

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska ostaje posvećena miru i da nema namjeru da doprinosi eksalaciji, nego deeskalaciji situacije u BiH.

Stevandić je rekao da je, na sastanak u Sarajevo sa predstavnicima EU i trojke, delegacija iz Srpske došla sa pripremljenim prijedlozima i dokumentima, a sa druge strane nije bilo tako.

-Srpska nema problem sa teritorijalnim integritetom BiH. Za nas je nerazumljivo da je Bošnjacima draže da sudija u Ustavnom sudu BiH bude Albanac, a ne Bošnjak - rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da visoki predstavnik nema nikakve kvalifikacije da se prema njegovim aktima postupa.

-Insistiraće na svojim usvojenim dokumentima, a Kristijan Šmit ne može da mijenja zakone - rekao je Stevandić.
Stevandić je rekao da Srpska traži da i sa evropske strane bude pokazana dobra volja, a ne samo uslovljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana