Dodik: Ustavni sud BiH ne djeluje u skladu s Ustavom

Tanjug
Dodik: Ustavni sud BiH ne djeluje u skladu s Ustavom

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Ustavni sud BiH nije ustavni sud koji se bavi pitanjima odnosa zakona i ostalih opštih akata i da li su u saglasnosti s Ustavom, nego se bave time da kreiraju nova ustavna postavljenja.

On je naveo da Ustavni sud BiH treba da bude institucija od autoriteta, ali da se sve čini na njenom skrnavljenju.

- Manifestacija sile koja je iza toga, bez obzira koliko bila velika, ne mora da znači da će biti trajna, istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je dodao da se na takav način pokušava uruštiti status Republike Srpske, posebno kroz pitanja koja se pripremaju.

Govoreći o jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, predsjednik Srpske je rekao da je to bio još jedan dokaz o blamaži antiustavne institucije od koje se ništa drugo nije moglo ni očekivati, prenijela je Srna.

On je ukazao da u pravnom poretku nije predviđena zakonodavna uloga visokog predstavnika, čak ni legalnog, posebno ne ilegalnog koji nije imenovan u skladu s Aneksom deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

- Oni to ignorišu. Smatraju da će odlukama koje donose antizakonski i antiustavno rezervisati neko vrijeme da se ljudi naviknu na takvo nasilje i da to postane praksa. Ne vjerujem u održivost takvih pristupa, kazao je Dodik.

Rekao je i da se preko nametnutih institucija gura iskrivljena priča o BiH i da to neće dati nikakav rezultat.

Napomenuo je i da se od 2011. godine priprema okvir u vezi s imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana