Dodik: U proceduri paralelno zakoni o sudu BiH i Ustavnom SUDU

Srna
Dodik: U proceduri paralelno zakoni o sudu BiH i Ustavnom SUDU

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas uvjerenje da će paralelno ići u proceduru zakon o sudu BiH i zakon o Ustavnom sudu BiH sve do njihovog usvajanja.

Dodik je rekao da zakon o sudu BiH nije usaglašen, jer se zastalo na tome da to ne može biti zakon o sudovima BiH, nego o sudu BiH i da taj sud može da ima samo dva nivoa odlučivanja.

"Jedan nivo odlučivanja bio bi na nivou kojeg sad imamo, koji je vanustavni i nelegalan, ali proizvodi određene posljedice i to je razlog zašto mi treba da pokušamo nešto učiniti. Mi tražimo da se formira apelaciono vijeće u tom sudu, ali da to vijeće ne bira predsjednik sadašnjeg suda, nego da se formira u skladu sa procedurama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i da sjedište tog apelacionog ođeljenja bude u Banjaluci. To smo spremni da prihvatimo", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, zakoni koji su usvojeni na nivou BiH, bili su dio ranijeg paketa kojeg su dogovorili predstavnici stranaka koji čine većinu na nivou BiH.

Dodik je podsjetio da je na sastanku tih stranaka, kada je domaćin bio HDZ, dogovoreno da Savjet ministara treba da formira radnu grupu koja će za septembar pripremiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Komentarišući prijedlog zakona o Ustavnom sudu kojeg je predložio SDS, Dodik je naveo da je to pokušaj da se pribavi pažnja i da je taj prijedlog identičan onom predloženom Savjetu ministara.

"Mi ćemo, imajući u vidu da je to identično našem prijedlogu od ranije, ovaj predlog SDS-a podržati i vjerujem da bi mogli raditi na tome da obezbijedimo većinu u Domu naroda /parlamenta BiH/", rekao je Dodik.

U tom kontekstu, on je iznio očekivanje da se o tome pregovara sa predstavnicima hrvatskog naroda, jer je to ključno za obezbjeđivanje većine za prijedlog tog zakonskog rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana