Dodik u istorijskom muzeju Svijažsk i Muzeju građanskog rata

RTRS
Dodik u istorijskom muzeju Svijažsk i Muzeju građanskog rata

Delegacija Republike Srpske na čelu sa predsjednik Miloradom Dodikom obišla je u sklopu posjete Ostrvu-gradu Svijažsk glavnu zgradu Istorijskog muzeja Svijažsk.

Ekspozicija glavne zgrade posvećena je istoriji Svijažska od njegovog osnivanja 1551. godine kao grada-tvrđave na ušću rijeke Svijage na planini Kruglaja, do početka XX vijeka.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i delegacija obišli su i aktivni manastir Svetog Jovana Krstitelj, kao i Trojičku crkvu i Saborni hram Bogorodice ikone "Sviju žalosniji", a upriličena je i posjeta Muzeju građanskog rata.

Ovdje je, prema sjećanjima stanovništva, boravio ruski revolucionar i političar Lav Trocki, a u avgustu - septembru 1918. godine Svijažsk i okolina našli su se u epicentru prve etape građanskog rata u Rusiji. Kao zanimljivosti se ističu i storijski filmovi i video-zapisi o istoriji građanskog rata, maketa željezničke stanice sa vozom Trockog, topografska karta značajnih operacija.

U sklopu posjete Dodik i delegacija Srpske obišli su i "radnu kancelariju" narodnog komesara vojnih poslova.

Tamo su izloženi njegovi štampani radovi i originalni predmeti - nalazi sa ratišta 1918. godine, otkriveni u Svijažsku i okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana