Dodik: Svijet je u neredu, ali očuvali smo važnost Republike Srpske

GS
Dodik: Svijet je u neredu, ali očuvali smo važnost Republike Srpske

BANjALUKA- Svijet je u neredu i to je očigledno, ali mi smo uspjeli očuvati važnost Republike Srpske, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Naveo je da  ništa nije isto kao što je bilo prije 10-20 godina, a to nije dobro.

„Od Ukrajine, pa do Gaze, problema u Južnom moru, Tajvana i Kine. Sve to utiče i na naš prostor. Evropa je krenula sa isporukom ćebadi za izbjeglice do Ukrajini, a završila je sa dalekometnim granatama. Evropa nema danas ni jednog snažnog lidera, koji ima autoritet, kao što je to ne tako davno bila Angela Merkel“, rekao je Dodik za RTRS.

Ističe da je Rusija je morala da se brani.

„Pogledajte situaciju sa Krimom. Pa zapad danas brani komunističke granice. Zapad uvijek skriva prave namjere. Pitanje je šta bi dobili kada bi uveli sankcije Rusiji. Izgubili bi velikog prijatelja, a s druge strane još veće i teže zahtjeve. Mi uvijek možemo računati na dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti od mogućih pet. To su Kina i Rusija. Malo li je“, kaže Dodik.

Kaže da se za Srpsku zna mnogo više nego ranije.

„Imamo odlične odnose sa Azerbejdžanom, korektne odnose sa Turskom, kojoj smo uspjeli objasniti da nije baš sve onako kako to predstavlja Sarajevo. Zapad nas smatra ljudima niže vrijednosti, onima koji samo prave probleme“, naveo je Dodik.

Izjavio je da je politika koju vodi vezana za to da se zna i čuje za Republiku Srpsku.

"Ponekad smo morali da galamimo da se čuje, a to mnogi ne razumiju", rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je ekspanzija bošnjačke laži na međunarodnom planu rehbilitovana u posljednje vrijeme, podsjetivši da je to krenulo sa Biserom Turković, a nastavljeno je i sada.

Dodik je napomenuo da je zajedno sa Draganom Čovićem izabrao "trojku" da se dogovaraju, jer nisu željeli da nastave sa SDA.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Dodik je imao na umu da je članica EU i da je bila na značajnim mjestima kada je bila objektivna ili je barem bila.

"To je ono što smo uspjeli da uradimo", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana