Dodik: Sve što bude potpisano o imovini biće i sprovedeno

SRNA
Dodik: Sve što bude potpisano o imovini biće i sprovedeno

BEOGRAD- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u ponedjeljak, 24. aprila biti potpisan dokument koji se odnosi na pitanja imovine i poručio da će sve potpisano biti i sprovedeno i da u to niko ne treba da sumnja.

-Ne treba niko sumnjati da ćemo donijeti odluku o povlačenju sudija iz Ustavnog suda BiH i da ćemo u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova organizovati službu koja će nadzirati i pratiti. To je naše pravo - izjavio je Dodik novinarima u Beogradu nakon vojne vježbe "Granit 2023".

Dodik je podsjetio da je granica između dva entiteta definisana Aneksom dva Dejtonskog sporazuma, sa pripadajućim mapama koje jasno utvrđuju kome pripada koja teritorija.

On je upitao šta je tu nelegalno i šta u tome ima novo.

-Ako ima novi, pokažite mi - dodao je Dodik.

Dodik je rekao da su se juče u Banjaluci sastali ozbiljni ljudi, da je njegov tim sastavio početni dokument i da su uvažene i sugestije drugih, da sve to ide na organe stranaka i da će se ponovo sastati u ponedjeljak.

Govoreći o nedolasku predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i lidera Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića na sastanak, Dodik je rekao da misli da sebe ponižava komentarišući Vukanovića koji je izopšten iz normalnog dijaloga i sposobnosti da to vidi.

On je dodao da čak i ne zna kako se zova Vukanovićeva partija.

-Naravno, njemu je lijepo kada odu u FBiH i sjedi s njima, ali to je njihov problem. Mislim da ćemo u ponedjeljak pozvati i njih. Nije to nikakva molba. Mi ne molimo nikoga - rekao je Dodik.

Kada je riječ o Borenoviću, on je naveo da se "zna koji je Borenovićev kapacitet izdaje".

-Da ima imalo političke logike i političke pameti kao što nema, on bi juče bio tamo, a samo da narod zna da je ovo dokaz izdaje koju svjesno sprovodi po nalogu drugih. Nekoliko minuta kada ostane sam, on ponekad i potrefi nešto kao što je prije neki dan u parlamentu BiH govorio kao što je govorio. A onda ga je vjerovatno nazvao britanski ambasador da mu kaže šta da radi - rekao je Dodik.

Srpska se političkom sposobnošću bori za svoja prava

Milorad Dodik izjavio je i da Srpska treba da se sjeća svih stradanja srpskog naroda i da se sa političkom ratničkom sposobnošću i opredjeljenjem bori za svoja stečena politička prava utvrđena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

-Mi ništa više od toga ne tražimo, niti želimo da imamo. Mi ne tražimo nijednu stavku izvan Ustava BiH, a tražimo da sve ono što je Ustavu pripada kao nadležnost entiteta da to bude stavljeno nama na raspolaganje, jer je to dio međunarodnog mirovnog sporazuma koji je garantovan od pet najvećih sila tog svijeta - rekao je Dodik.

On je dodao da su sve te sile slagale, osim Rusije, u nastojanju da razgrade Dejtonski sporazum, kao što to rade i oko sporazuma iz Brisela na sjeveru Kosova.

-Oni su od početka rekli muslimanima, potpišite Dejtonski sporazum, a mi ćemo ga razgraditi tako da nestane Republika Srpska i mi ćemo napraviti unitarnu zemlju. I to rade, onaj (američki ambasador u BiH Majkl) Marfi i ostali koji se tu došli, Marfi se smuca tu petnaestak godina. I stalno je ista politika, negativna prema Srbima u smislu, dajte ih pritisnite, dajte ih omalovažite, skrajnite ih, recite da su oni agresori, da smo mi fašisti, da smo ne znam ni ja šta - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su to najbolje pokazali prije nekoliko dana kada su otišli da polože vijenac u Jasenovac u Gradinu i tamo govorili o žrtvama fašizma, a nisu govorili o Srbima koji su tamo pobijeni.

-To govori o njihovim namjerama, znači njihov pristup našim problemima je jasan - dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da stradanje Srba u kontinuitetu kroz prošli vijek govori o tome da to nije ništa slučajno.

-Kao što je bilo 1914. godine, nastojanje da Austrougarska i Njemačka pokore srpski narod i da ga unište, tako je bilo i 1941. godine, a tako je bilo i NATO bombardovanja, tako je i sada, šaljući nam onoga nelegitimnog (Kristijana) Šmita koji bi ovdje trebao nešto da provodi - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ono što ni Nijemci nisu uspjeli da ostvare od 1914. do 1918. i od 1941. do 1945. godine, on (Šmit) bi sada trebao nešto, nudeći ovdje svoju perfektnost kao Njemačku.

-A Njemačka, kad je god nešto započela protiv drugih naroda je izgubila, tako da će uvijek izgubiti - dodao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se sutra na centralnom obilježavanju dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, koje će biti održano u Donjoj Gradini u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, okupiti više od 20.000 ljudi i dodao da će odatle biti poslate jasne poruke.

BiH će biti ustavna ili je neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je Denisu Bećiroviću da se ne igra sa Republikom Srpskom i Srbima.

-Mi nismo spremni da žrtvujemo mir ni za šta, pa ni za Republiku Srpsku, ali nismo spremni da žrtvujemo Republiku Srpsku za neustavnu BiH. Ako Bećirović prihvata Dejtonski sporazum, nemamo nikakav problem, no ako misli kao i ostali muslimanski političari da će jedno govoriti drugo raditi mora da zna da to neće proći. Republika Srpska će se šititi pravom i u miru, jer imamo dovoljno mehanizama da se zaštitimo - naglasio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše optužbe Bećirovića na račun predsjednika Srpske i prijetnje ratom.

Dodik je rekao da su lažne mirotočive poruke koje šalju, a rade sve da naruše mir, stara muslimanska matrica.

On je naglasio da će BiH biti ili ustavna ili je neće biti i što prije to da shvate i Bećirović i ostali koji ga ohrabruju.

-Na kraju bih mu poručio da se ne igra velikim riječima i prijeti tuđim oružjem. Mi smo svoju zemlju jednom odbranili, odbranićemo je svaki put -naglasio je predsjednik Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana