Dodik od sutra u Mađarskoj, susret sa Orbanom i predsjednicima tri države

GS
Dodik od sutra u Mađarskoj, susret sa Orbanom i predsjednicima tri države

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će od sutra boraviti u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj gdje će prisustvovati slavi manastira u Sent Andreji, a dan poslije predviđeni su sastanci sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, te sa predsjednicima Azerbejdžana, Uzbekistana i Turske.


Dodik je rekao da je poziv za prisustvo slavi manastira u Sent Andreji dobio od vladike Lukijana.

"Prisustvovaću obilježavanju slave manastira zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, a raduje me što će tamo biti i predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić jer je riječ o obilježavanju važnog i velikog praznika", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da će nakon slave manastira, Cvijanovićeva i on, na poziv Orbana, prisustvovati obilježavanju nacionalnog praznika u Mađarskoj.

"U kasnim popodnevnim i večernjim časovima prisustvovaćemo toj ceremoniji u Budimpešti", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će sa Orbanom biti nastavljeni razgovori koji su vođeni i u Banjaluci a s ciljem jačanja saradnje i kontakata Mađarske i Republike Srpske.

"Veoma sam zadovoljan činjenicom da se nastavlja isporuka poljoprivrednih mašina i opreme što je zajednički projekat vlada Republike Srpske i Mađarske", rekao je Dodik navodeći da je došlo do porasta broja zainteresovanih poljoprivrednika Srpske za korišćenje tih pogodnosti.

On je rekao da postoji sigurno povjerenje u navedeni projekat, najavljujući da će zamoliti
predstavnike mađarske Vlade da se pokušaju obuhatiti svi zainteresovani za poljoprivredne mašine i opremu.

Dodik je najavio da će sa Orbanom razgovarati i o energetskim projektima.

"Razgovaraćemo o famoznoj priči koja se provlačila od Nijemaca kako su oni nešto famozno zaustavili. Riječ je o komercijalno energetskom projektu vjetroparku 'Hrgud', od 60 megavata. Mnogi su bili zainteresovani za taj projekat, ali eto tada se procjenilo da bi trebalo da se radi sa Nijemcima, koji su vratili na način kako su nam vratili. Ništa tu nije posebno izgubljeno, osim što vidimo ove koji su stalno u žalopojkama i koji stalno to ističu kao neki loš primjer", rekao je Dodik.

On je naveo da će na sastancima u Mađarskoj, sa predsjednicima navedenih država pokušati naći prostora za ragovor i o finansiranju ovog projekta.

Dodik je istakao da će sagovornike u Mađarskoj upoznati i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Dodik: Ključno je pitanje imovine - spremni smo na pravnu i političku borbu

Pitanje imovine je ključna tema i to je pitanje državnosti, jer ako nemate imovinu, nemate ni državu i zato Srpska neće odustati, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Naglasio je da je spreman za pravnu i za političku borbu.

- To pitanje se neće riješiti kako želi dio međunarodne zajednice i Sarajevo. Zato je Šmit i "donio" ove posljednje "odluke" - naglasio je Dodik na konferenciji za novinare.

Podvukao je da će se Šmitovi "zakoni" morati staviti van snage.

- Na nivou BiH moramo donijeti odluku da ne može stranac da nameće odluke. Mi ne želimo da nam stranac donosi odluke - naveo je Dodik.

Rekao je će u utorak na sjednici PS BiH svi predloženi zakoni imati podršku Srpske.

- To su tačke koji su ranije bili na dnevnom redu. Ali poslije te sjednice 22. avgusta će sve biti drugačije. Ako neko smatra da može da donosi odluke bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda i oni neka snose odgovornost - naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Plate i penzije biće redovne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Srpska u ovoj sedmici dobila ocjenu svog kreditnog rejtinga sa stabilnim izgledima.
"Sve što je do nas mi smo učinili, ali ima naravno onih pokvarenih koji pokušavaju da nešto onemoguće Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

On je izjavio novinarima u Banjaluci da uprkos svemu Republika Srpska redovno isplaćuje sve svoje obaveze, i penzije, i plate, i socijalna davanja.

"Naravno da ćemo, zbog situacije koja se najavljuje da će stranci onemogućiti finansiranje Republici Srpskoj, morati da presložimo prioritet, ali to svakako neće ići na teret ljudi koji žive ovdje. Mi ćemo obezbijediti da njihove plate i penzije budu redovne i to je ono što želimo da radimo", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Agencija "Standard end purs" dala je Republici Srpskoj kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima.

Dodik sutra u Mađarskoj; Sastanak sa Orbanom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra putuje u Budimpeštu. Prisustvovaće slavi crkve u Sent Andrei, na poziv vladike Lukijana.

Najavio je da će u Mađskoj biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je istakao da će se drugog dana posjete sastati sa predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom.

Kako je rekao Dodik, cilj posjete je jačanje dalje saradnje Republike Srpske i Mađarske.

- Razgovaraćemo i o projektu Hrgud - naveo je Dodik na konferenciji za novinare, prenosi RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana