Dodik: Stranci neće sagovornike već podanike

GS
Dodik: Stranci neće sagovornike već podanike

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da stranci neće sagovornike već podanike.

Dodik smatra da sa strancima treba da se razgovara, ali da ne treba da im se vjeruje. On je za TV “Hepi” rekao i da se priprema da evropskim zvaničnicima, ako budu nastavili sa ucjenama da li će dati novac za auto-put, kaže da se neće odreći Republike Srpske i da će tražiti nove partnere.

Dodik je u vezi sa tim pojasnio da stranci ponude donaciju, ali da veći dio bude kredit, a zatim krenu sa nizom političkih zahtjeva. On je podsjetio da su pokušali da mu ukradu pobjedu na prošlim izborima, navodeći da su se prvi put ponovo prebrojavali glasovi, ali da je pobijedio on, kandidati SNSD-a i njihovi koalicioni partneri, te da su zaustavili prenos nadležnosti.

- Naš interes nije BiH. Naša politika jeste da nam vratite dejtonsku BiH - rekao je Dodik.

On je podsjetio kako u političkom Sarajevu misle da će Srbi jednog dana otići iz BiH, ali je naglasio da će, ako se to dogodi, ponijeti i 49 odsto zemlje.

- Podvala Srbima je priča o multietničkoj zemlji, a hoće da bude dominacija muslimana - rekao je Dodik i dodao da Srbi nisu nacionalna manjina na ovom prostoru.

Dodik je naveo da je Dejtonski sporazum uspostavio novi ustavni poredak, te podsjetio kako taj sporazum ima 10 aneksa, a posljednji govori o visokom predstavniku kao predstavniku strana potpisnica. On je ponovio da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, kao i da se Savjet za implementaciju mira nametnuo i uzeo upravljačku funkciju.

Isti faktor stoji iza muslimana u Sarajevu i iza Albanaca u Prištini, rekao je Dodik i ponovio da Srbi nisu genocidan narod. On je rekao da se nikada nije upoređivao sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da je on za njega sin Alije koji je napisao Islamsku deklaraciju, bio član Handžar divizije i odgovoran je za zločine nad Srbima.

- Politički gledano s njim nemam ništa zajedničko - istakao je Dodik.

Dodik je uvjeren da će konstalacija odnosa dovesti do toga da jednog dana Republika Srpska bude samostalna, ali da se to dogodi na miran način.

- Republika Srpska ima svoju teritoriju, spoljne i unutrašnje granice, sve se zna. Oni jesu uspjeli da od Brčko distrikta naprave jednu zonu, ali je to vlasništvo dva eniteta - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su najveći stradalnici raspada Jugoslavije koja je bila jedna od najvećih grešaka. On je podsjetio da je njegovo odrastanje bilo na priči o Kozari, Jasenovcu i stradanju srpskog naroda od ustaša, a da komunisti ništa nisu uradili, da su uništili dokumentaciju o srpskoj djeci sa Kozare.

Podsjetio je i na osporavanje broja ubijenih Srba u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, kao i da je komunistički sistem to potpuno degradirao kako bi širio bratstvo i jedinstvo, a da su Srbi na kraju svega postali “loši momci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana