Dodik: Srpski narod uvijek bio slobodarski

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je u Banjaluci da je srpski narod uvijek bio slobodarski, te da danas Srpska i Srbija slave jedinstven praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Zato želim našem narodu i svim ljudima koji sa nama žive da čestitam ovaj praznik. Da im bude srećan i dugo da ga obilježavaju", rekao je Dodik na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je istakao da je više od 100 godina bilo potrebno da se jedinstveno obilježava ovaj praznik, odnosno dan kada je probijen Solunski fornt.

"Tada je donesena sloboda ne samo srpskom narodu, nego i ostalim narodima na ovim prostorima. Ti kojima smo donijeli slobodu poslije su pokušali da nas satanizuju i ponize", rekao je Dodik.

U Palati Republike u Banjaluci u toku je prijem koji organizuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a na početku svečanosti intonirane su himne Republike Srpske i Srbije.

A group of people in a roomDescription automatically generated

"Sloboda nema cijenu, jer se plaćala životima"

Dodik je rekao da za srpski narod sloboda nema cijenu, jer su u prošlosti upravo slobodu plaćali životima, te pozvao na očuvanje mira i stabilnosti na ovim prostorima istakavši da volja jednog naroda za slobodom i jedinstvom nije uperena protiv nekoga, već je odraz želje za mirnim suživotom.

"Ako niste uporni onda će vam oduzeti jedinstvo i slobodu. Ako nemate jedinstvo, onda ste izgubljeni i tuđi. To je baš ono što naši neprijatelji žele. Sloboda je uvijek vezana za postojanje države. Tako je i danas", rekao je Dodik obraćajući se prisutnima na prijemu u Palati Republike povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Istakao je da su slobodu Srbima navodno davali saveznici a zapravo su davali kredite, te ukazao da su jedino Rusi poslali ultimatum saveznicima da se sačuva srpska vojska i narod te da se njima duguje zahvalnost.

"Srpskog borca nije ništa pokolebalo da bude snažan i da izbori slobodu", rekao je Dodik.

Kaže da je bila greška poslije Prvog svjetskog rata praviti zajedničku državu, jer su drugi narodi to iskoristili za predah da bi ugrozili slobodu srpskog naroda i ostvarili svoje nacionalne interese.

"Za slobodu koju mi živimo zaslužni su svi oni koji su dali svoje živote", naglasio je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću jer sa Srpskom proslavljavju Dan srpskog jedinstva, te dodao da je srpski narod uvijek imao hrabrosti da stane pred velike sile da bi sačuvao ponos, dostojanstvo i slobodu.

"Tako je bilo i kada smo stali pred Osmanlije, Austrougare, Nijemce pa i NATO savez devedesetih godina", istakao je Dodik.

Kaže da Srbija i Srpska čuvaju mir i stabilnost, čemu se protive oni koji žele da dezintegrišu Srbe.

"Niko ne može da zabrani našu nadu i snove. Put kojim smo krenuli podsjeća na željezničku prugu koji ide prema našem jedinstvu, očuvanju identiteta, slobode i zastava", rekao je Dodik.

Kaže da neprijatelji Srba pokušavaju razbiti srpsko jedinstvo, te je upravo u tome snaga i moć današnjeg praznika.

"Nećete dijeliti ovaj narod i nećemo odustati od svog identiteta. Ponosan sam na činjenicu jer sam bio jedan od onih, zajedno sa predsjednikom Vučićem, koji je doveo do toga da zajedno obilježavamo ovaj dan", poručio je Dodik.

"Niko ne može srušiti srpski poriv za slobodom"

Dodik je istakao da niko nikada neće i ne može srušiti poriv srpskog naroda za slobodom, jednistvom i nacionalnom zastavom. On je naglasio da zato Srbi treba da ističu svoju trobojku, kao častan i pošten narod, time gradeći i čuvajući sopstveni identitet.

"Ako je nekome krivo zbog ovoga, to nije do nas. Mi ćemo uvijek biti ponosni i dostojanstveni", rekao je Dodik na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je istakao da je mnogo urađeno i da Srpska pokazuje da opstaje i ostaje, iako nije bilo predviđeno da tako bude.

"Prvi dan nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krenulo se u njegovu opstrukciju i rušenje. Republici Srpskoj su nametnute takozvane reforme koje su trebale da znače njeno samoukidanje. Zato je snaga svih nas i generacija koje dolaze što ne odustajemo u odbrani Republike Srpske. Prvi put kada tako ne bude, neće nas biti", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi građani drugog reda u Federaciji BiH.

"Zato se mora znati da nikada, niko neće srušiti poriv srpskog naroda za jedinstvom, slobodom i svojom zastavom. Neka živi Republika Srpska, Srbija i srpski narod!", poručio je Dodik.

Prije obraćanja priređen je i prigodan kultuno-umjetnički program.

Numerom "Tamo daleko" okončana je svečanost u Palati Republike povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan srpskog jedinstva

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće održana večeras u Novom Sadu, a prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.

Cilj uspostavljanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, te jačanje kulta nacionalne zastave.

Povezane vijesti:

Vučić: Danas praznik srpskog naroda ma gde živeo

Višković: U tri riječi utkana sudbina srpskog naroda

Cvijanović: Srpski narod opredijeljen da sačuva slobodu i jedinstvo

Vulin: Srbi izabrali da se ujedine, u tome ih ništa ne može zaustaviti

Banjaluka okićena zastavama Srpske i Srbije

Počeo prijem u Palati Republike, Dodik dočekan aplauzom

Karan: Dan srpskog jedinstva je praznik svakog Srbina ma gdje se u svijetu nalazio

Kojić: Srpska sabornost dostiže svoj vrhunac u 21. vijeku

Dodik: Dan srpskog jedinstva objedinjuje sve Srbe

Višković: Jedinstvo srpskog naroda je imperativ za sve generacije

Stevandić: Srpski narod uvijek se borio za pravdu, slobodu i istinu

Vrijeme slave i ponosa: Kako je srpska vojska probila Solunski front

Godišnjica proboja Solunskog fronta: Juriš koji niko nije mogao da zaustavi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana