Dodik: Srpski narod može da ostvari svoje nacionalne ciljeve

Srna
Foto: Srna

NOVI SAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je na svečanoj akademiji u Novom Sadu izrazio uvjerenje da srpski narod može da ostvari svoje nacionalne ciljeve ako je jedinstven, slobodan i slobodno ističe svoju zastavu.

Dodik je na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pozdravio okupljene i čestitao im današnji praznik.

On je podsjetio da je ovaj praznik bio neopravdano potisnut i istakao da su Srbi donijeli slobodu drugima na Balkanu smatrajući da su im braća.

"A oni su to shvatili kao prelazno rješenje ka svojim nacionalnim državama", naveo je Dodik.

On je dodao da je Srbija na kraju tog vijeka proglašena satanizovanom, ali i poručio da se srpski narod vraća sebi.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da su Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države - Srpskom i Srbijom i da se vraća snaga srpskog naroda.

On je poručio da srpski narod ima pravo da obilježava svoje praznike i da se uzdigao u trenucima kada globalisti smatraju da mora da bude žrtva nekih ideja.

Dodik je naglasio da srpski narod ima pravo na svoje jedinstvo, na identitet, pismo, jezik i da bude ponosan na svoje pretke i na slobodu.

"Gdje nema srpske države, nema ni slobode za Srbe što najbolje mogu da pokažu naši sunarodnici u Federaciji BiH, kojima se uporno otimaju prava", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da srpsko jedinstvo i sloboda ne znače poziv na osvetu, već znače slobodu i za druge ljude.

On je pozvao na očuvanje slobode i vjeru u politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se sačuva mir u smutnom vremenu nereda, da srpski narod u miru nađe svoje mjesto u novim tranzicijama.

"Neka živi sjećanje na sve naše pretke, neka žive Srpska i Srbija i srpski narod gdje god se našao", poručio je Dodik.

Srbija i Republika Srpska večeras svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu zajednički proslavljaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanosti prisustvuju zvaničnici Srbije i Republike Srpske, crkveni velikodostojnici i mnoge javne ličnosti iz svih sfera života - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, premijer Srbije Miloš Vučević, ministri u Vladi Srbije i Srpske, parlamentarci, predstavici vojvođanske vlasti, predstavnici Vlade Sjeverne Makedonije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a proslavlja se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana