Dodik: Srpska se nesumnjivo gradi

Srna
Dodik: Srpska se nesumnjivo gradi

MODRIČA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se Republika Srpska gradi i želi da sarađuje sa kineskim partnerima, što pokazuje i početak izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Dodik je ocijenio da izgradnja ove dionice neće biti veliko opterećenje za Republiku Srpsku.

“To je negdje oko 35 ili 40 miliona na godišnjem nivou i mislimo da to možemo obezbijediti iz različitih izvora”, rekao je Dodik novinarima u Modriči, nakon svečanosti povodom početka izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

On je zahvalio kineskoj strani što je bila uporna i nije odustala od potrebe i želje da bude partner Republici Srpskoj na izgradnji ovog puta.

“Želimo da nastavimo da sarađujemo sa ovom i drugim kineskim kompanijama. Imamo veoma dobre odnose sa Kinom, podržavamo njenu politiku, kao i njenog predsjednika Si Đi Pinga, velikog i moćnog državnika, koji je promovisao projekat žJedan pojas, jedan putž i ponosni smo na činjenicu da u okviru toga možemo da gradimo i ovu dionicu auto-puta”, rekao je Dodik.

On je istakao da se Republika Srpska nesumnjivo gradi, da to nije nikakva predizborna priča i da se neće stati dok ne bude završeno.

Dodik je podsjetio da se u saradnji sa kineskom kompanijom radi i na auto – putu od Banjaluke do Prijedora, a nada se da će se u narednim mjesecima postići strateški dogovor sa Kinezima da se gradi dio koridora “Pet ce”, jer postoji zastoj u finansiranju od EU.

On je ponovio da jednako zahtjevna i misija nastavka gradnje da se od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca dođe na Pale brzom saobraćajnicom ili auto-putem, koji će se spojiti sa putem koji ide od Višegrada prema Istočnom Sarajevu, a od Višegrada nastaviti dalje preko opštine Rudo do Foče i preko Tjentišta prema Gacku, Bileći i Trebinju.

To je, kaže, krajnji cilj institucija Srpske, a ukazao je i da postoji potreba da se izgradi dionica auto-puta od Banjaluke do entitetske granice prema Mrkonjić Gradu i Kupresu, što je u planovima.

“Republika Srpska će sa takvim završetkom mreže auto-puteva izgledati drugačije, moćnije i biće dobra destinacija za život”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da se saradnja sa Kinom ogleda i u činjenici da kineska kompanija “Sinofarm”, jedna od najmoćnijih u svijetu, gradi i završava bolnicu u Doboju.

“Nastavićemo sa tom dobrom praksom. Sa kineskim partnerima krećemo u veliki projekat da svaka lokalna zajednica izgradi kolektore i prečistače, kako bi se uključili u takozvanu zelenu agendu, što nam je neophodno”, rekao je Dodik.

Kineski ambasador u BiH Đi Ping poželio je da projekat izgradnje dionice auto –puta Vukosavlje – Brčko postigne velike uspjehe.

On je izrazio zadovoljstvo jer je večeras bio u prilici da prisustvuje svečanosti povodom obilježavanja početka izgradnje ove dionice.

“Kina insistira na zelenom i trajnom razvoju, te smatramo da je razvoj ključ za sva pitanja”, rekao je Ping i dodao da su Kina i BiH postigli aktivne rezultate u oblasti energetike, saobraćaja i poljoprivrede.

Zvaničnici Republike Srpske i kineski partneri danas su svečano položili kamen temeljac na izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko, koji će ukupno biti dug 33 kilometra.

Ova dionica dio je budućeg auto-puta Banjaluka-Bijeljina-granica sa Srbijom, koji je kao prioritetni pravac definisan Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

Ugovor o projektovanju, izgradnji i finansiranju potpisan je 24. avgusta sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, kao najpovoljnijim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je sprovelo preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”.

Dodik: Auto-put Vukosavlje-Brčko dokaz partnerstva, uspjeha, sposobnosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je auto-put Vukosavlje-Brčko dokaz partnerstva, uspjeha, sposobnosti Republike Srpske.

"Ovo je veliki korak. Ponosan sam što iza nas ostaju djela", rekao je Dodik u Garevcu kod Modriče gdje je ozvaničen početak radova i dodao da vjeruje da će u narednih četiri-pet godina biti kompletno izgrađen auto-put.

Dodik je rekao da je plan primarno povezati Bijeljinu sa Banjalukom, ali i sa Srbijom, a dalje ići prema prema Zvorniku, Višegradu i Trebinju.

On je najavio da će 15. septembra u Bijeljini sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem svečano otvoriti auto-put Bijeljina-Rača.

Dodik je istakao da ni u teškim oklnostima svih ovih godina nisu po strani ostavljeni kapitalni projekti, poput onih u oblasti zdravstva, putne infrastrkuture.

"Moraćemo i da završimo rekonstrukciju svih domova zdravlja", istakao je Dodik.

On je naveo da je Srpska sve to mogla da uradi jer je imala međunarodne prijatelje, te istakao Kinu koja pokazuje rezultate.

"Mi smo prijatelji Kine, podržavamo njenu politiku, uvijek smo na strani Kine koja je spremna da brani svoj suverenitet", rekao je Dodik i dodao da je Kina pokazala sposobnost da se prilagodi, da razvija ekonomije.

On je naveo da želi da nastavi podršku i učešće u programu "Jedan pojas jedan put".

"Nismo spremni da odbacimo naše partnere, dolazili sa Istoka ili Zapada, ali Kina je partner bez uslovljavanja, kineska politika je politika nemiješanja u unutrašnje stvari", naveo je Dodik.

On je naveo da Kina poštuje međunarodne sporazume, a da neki drugi to ne rade.

"Mi imamo taj problem što neki drugi misle da mi moramo da se prilagodimo njihovim planovima", dodao je Dodik.

On je podsjetio da nikada nisu doživjeli od kineskih partnera da uslovljavaju, niti su tražili podršku za njihove politike.

"Ako uzimaju našu autonomiju, da donosimo odluke, onda nam takva BiH ne treba. Spremni smo da prihvatimo onu koja je predviđena Ustavom i Dejtonskom sporazumom. Nismo spremni da prihvatimo ništa drugo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nikada nije imala više prijatelja i destinacija na kojima je razumiju.

"Možemo računati na partnersto koje Kina nudi. Hoćemo partnerstvo i sa EU, sa svim kompanija i sa istoka i zapada, ne želimo da se na našoj liniji razgraniči svijet na istok i zapad, kako to neki hoće", rekao je Dodik.

On je ponovio da sanckije Rusiji neće biti uvedene ni dok je on u Predsjedištvu BiH, a neće biti ni kada bude Željka Cvijanović.

"Republika Srpska je sve snažnija", zaključio je Dodik.  

Auto-put Vukosavlje-Brčko prvi projekat kineske državne korporacije u Srpskoj

Auto-put Vukosavlje-Brčko je prvi projekt koji je preuzela Kineska državna korporacija za građevinsko inženjerstva na teritoriji Republike Srpske, rekao je danas predsjedavajući Korporacije za inostrane poslove Li Bišeng u Garevcu kod Modriče gdje je ozvaničen početak radova.

Li je zahvalio je Vladi Republike Srpske što je pružila priliku da učestvuju u jednom ovakvom projektu.

"Za nas je to projekat od velikog značaja", rekao je Li i dodao da je to veoma značajan projekat i za Vladu Republike Srpske.

On je naveo da svi radovi sa ovim projektom trenutno napreduju prema planu i da će poslije današnje ceremonije rasporediti resurse i dati sve od sebe da obave ono što dalje slijedi.

"Vjerujemo da ćemo uz zajedničke napore i podršku Vlade i investitore biti uz mogućnosti da uspješno realizujemo projekat. Takođe radujemo se ovom projektu i prilici za dalju saradnju sa Republikom Srpskom i u nekim drugim oblastima", istakao je Li.

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Slobodan Stanarević rekao je da je ovo još jedan dokaz da Republika Srpska ima prijatelja kad Evropa zakaže.

"Kad Evropa zakaže pojave se Kinezi, Srbija, Rusija tako da znate da mi nikada nismo sami", istakao je Stanarević.

On je naveo da je ova dionica auto-puta duga 33 kilometra koja predstavlja centralnu trasu na budućem autoutu Banjaluka Beograd.

Kineski ambasador u BiH Đi Ping ukazao je na značaj razvoja privrede putem izgradnje infrasturkture. "Ovim ćemo stvarati bolju budućnost i otvoriti poglavlje saradnje i razvoja", rekao je Đi.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima dobro poslovno okruženje koje kineskim preduzećima pruža snažnu garanciju da ovdje prošire svoje poslovanje.

On je istakao da saradnja između Kine i Centralne i Istočne Evrope ne zaostaje iako je pandemija kovida izazvala globalnu kriza, kao i da izazovna vremena zahtijevaju saradnju.

"Ekonomska saradnja Kine i BiH je veoma fleksibilna, postigli smo velike napretke", rekao je Đi i dodao da postoji ogroman potencijal za dalju saradnju.

On vjeruje da će saradnja sa Srpskom ove kineske kompanije doprinijeti izgradnji lokalne infrastrukture i ekonomskom razvoju.  

Višković: Veoma brzo biće ugovori za sve predstojeće dionice prema Bijeljini

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da će Srpska veoma brzo imati ugovore i finansijsku konstrukciju za sve predstojeće dionice auto-puta da bi Doboj prema Bijeljini u punom kapacitetu bio povezan.
Višković je rekao da je izgradnja 112 kilometara auto-puteva, koje je aktuelna vlast uradila u proteklih 15 godina, znak razvoja i prosperiteta Srpske.

Višković je, nakon polaganja kamena temeljca na izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko u Garevcu kod Modriče, napomenuo da je riječ o izgradnji auto-puta prema granici sa Brčko distriktom, za šta je predviđeno 650 miliona KM, plus PDV, na 15 godina, uz garanciju Vlade Republike Srpske, i u periodu građenja od tri godine.

Izvođač radova je Kineska državna korporacija za građevinsko inženjerstvom, deveta po rangu među 500 takvih kompanija na svijetu.

“To dovoljno govori o njihovoj snazi i onome što mogu da urade i kako da urade. Podizvođači na ovom projektu će 90 odsto biti kompanije iz Republike Srpske i koristiće se resursi Srpske”, rekao je Višković.

On je istakao da će izgradnja navedene dionice auto-puta pomoći razvoju lokalnih zajednica kroz koje prolazi tako što će privući strane i domaće investitore.

Prema njegovim riječima, stvaraju se preduslovi bržeg razvoja, a najbolji primjer toga je Prnjavor.

“Na naše primjedbe koje smo izrekli juče u Doboju reagovali su iz Evropske banke za obnovu i razvoj i tražili sastanak sa mnom već u ponedjeljak i ja ću im prenijeti naše stavove”, rekao je Višković, dodajući da Republika Srpska želi ubrzani razvoj.

On je dodao da Republika Srpska već u petak ima zakazane razgovore sa kineskim partnerima u vezi sa dionicom auto-puta od Brčkog do Bijeljine.

“Već se izvode pripremni radovi, krenulo se sa navozom materijala na dionici auto-puta od Rače do Bijeljine od 19 kilometara, 80 odsto finansira Srbija, razliku finansira Vlada Republike Srpske. Izabran je izvođač”, rekao je Višković.

On je naveo da će se 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa Srbijom ozvaničiti i početak radova na toj dionici auto-puta.

Višković je podsjetio da je Srpska sagradila novi most preko Save u Gradišci te da će do sljedećeg ljeta biti sagrađen i most u Rači.

“Mi očekujemo da u narednih četiri ili pet godina povežemo Banjaluku i Beograd auto-putem”, rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je najavio da će 2. septembra biti potpisan memorandum o razumjevanju sa kineskim partnerima za izgradnju brze saobraćajnice od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Vlasenice do Podromanije.

“To je onda povezivanje na brzu saobraćajnicu ili auto-put Višegrad prema Sarajevu, a naša je želja u nekom sljedećem koraku i da krenemo prema kompletnoj Hercegovini”, istakao je Višković.

On je rekao da će Vlada Srpske sutra odobriti izdvajanje dodatnih šest miliona KM za izgradnju puta od Tjentišta do Broda na Drini.

“Konačno potpisujemo ugovor za izgradnju i tog dijela puta od Tjentišta prema Brodu na Drini i novi most preko Drine i 12 kilometara puta Brod na Drini prema Šćepan Polju. Pravimo poveznicu prema Šćepan Polju, most, i kanjonom Sutjeske idemo na Tjentište i dalje prema Gacku, Bileći i Trebinju”, naveo je Višković.

Govoreći o gasifikaciji Republike Srpske, Višković je rekao da očekuje da ruski partneri dođu u Srpsku između 9. i 10. septembra.

“Na najvišem nivou dolaze ljudi iz žGaspromaž i pregovaramo oko izgradnje gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci i dalje prema Novom Gradu”, istakao je Višković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana