Dodik: Srpska ne može više nazad, dotjerana je do zida

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Preko Ustavnog suda BiH pokušava se napraviti centralizovana BiH po želji Bošnjaka i ova institucija funkcioniše bez zakona, a sve s ciljem razgradnje Republike Srpske. izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“To se dešava u kontinuitetu i tu se neće stati. Sada su na dnevnom redu stvari kao što je imovina - i da to sada stavite u ruke trojici stranih sudija iz Njemačke, Švajcarske i Albanije i sudije kao što su ratni predsjednik SDA i visoki funkcioneri te stranke”, rekao je Dodik.

On je ponovio da su upravo oni delegitimisali Ustavni sud BiH koji je izmjenom pravila izbacio Srbe i sudije iz Republike Srpske iz odlučivanja, te istakao da je upravo sud preuzeo ulogu visokog predstavnika u BiH koji je donosio odluke isključivo na štetu Srpske.

Dodik je rekao da je Srpska reagovala adekvatno donošenjem novog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji će se sutra naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske i naglasio da njeno reagovanje nije ishitreno.

“Ako se borimo, imamo šansu da se izborimo. Sutra ćemo odlučivati o tome. Bilo je pitanje dana kada će doći na dnevni red odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji će izbaciti trojicu stranih sudija i koji će zakonom utvrditi procedure odlučivanja”, rekao je Dodik večeras za RTRS.

On je naveo da nije riječ o kršenju Dejtona, te istakao da Srpska ne može više nazad i da je dotjerana do zida.

“BiH nema suverenitet sa trojicom stranih sudija, sa protektoratom i kolonizatorskim ponašanjem američkog ambasadora i onih koji ga prate u svemu”, rekao je Dodik.

On je naveo da u prošlosti nisu sve sudije, koje je birao SDS u Republici Srpskoj, bile na strani prava i da su iskoristili položaj za lično bogaćenje.

“To je stvar SDS-ove politike ranijih godina kada su birali takve ljude u Ustavni sud BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ne mora da bira sudije u Ustavni sud BiH jer su ionako trebali da “pokriju” odluke koje se donose na njenu štetu, dodajući da su sudije u toj ustanovi sa dobrim platama ispunjavale želje stranaca.

“Sada je došlo vrijeme da u Republici Srpskoj to zaustavimo. To može da traje mjesec dana, godinu ili trajno. Ukoliko pokušaju da nešto učine nakon toga mi ćemo ići dalje. Zalažem se za apsolutan prekid bilo kakvog izvršenja odluka Ustavnog suda BiH donošenjem sutrašnjeg zakona. Da se sve zaustavi i kaže da imamo prijedlog za zakon o Ustavnom sudu BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da to podrazumijeva izbacivanje stranih sudija i učešće trojice sudija iz Republike Srpske, te šest iz Federacije BiH, sa fer pristupom i izbjegavanjem preglasavanja u ovom tijelu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana