Dodik: Srpska legalna i legitimna, Izetbegović nezadovoljan svojom pozicijom

Srna
Foto: ATV

BANjALUKA - Srpska je legalna i legitimna, a lider je SDA Bakir Izetbegović nezadovoljan svojom i pozicijom svoje stranke nakon izbora, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ja sam dobio izbore, 12 puta za redom. Izetbegović je ogorčen na svoju poziciju. Mi smo pokušali da napravimo zajednički pristup, ali su oni imali drugačije, skrivene namjere. Putem podmićivanja različitih ljudi, da se donose samo odluke u korist SDA" rekao je Dodik danas u Banjaluci komentarišući posljednje napade Izetbegovića na Republiku Srpsku koju je nazvao "genocidnom tvorevinom", a njeno rukovodstvo optužio da su "napravili udruženi zločinački podvig".

Dodik je Izetbegovića nazvao "političkim luzerom i gubitnikom".

"Ne postoji genocid, to je način na koji on želi da se vrati na scenu. Republika Srpska je legalna. Još uvijek razmišljamo o BiH koja je formirana Ustavom, ali u zavisnosti situacije, mi imamo plan. Ne zavisimo od BiH, od nje samo imamo probleme. Pokušaćemo da razgovaramo, ako je to moguće, a Republika Srpska jasno iskazuje svoju političku volju" rekao je Dodik.

Lider SNSD-a takođe je naveo danas u Banjaluci da su politička i ekonomska situacija u Srpskoj stabilne i da nema izazova koji mogu da ih ugroze, te da inflacija jenjava.

”Srpska ima stabilne institucije, Narodna skupština donosi odluke u skladu sa planom, a u lokalnim zajednicama funkcionišu sve institucije”, rekao je novinarima Dodik nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je istakao da Srpska izmiruje sve ugovorne obaveze kada je riječ o ekonomiji, te podsjetio da su penzije u januaru povišene 13,5 odsto, ali i davanja za boračke kategorije, te plate za pet odsto.

Dodik je rekao da je i bezbjednosna situacija u Srpskoj stabilna.

"Stanje je dobro, Republika Srpska ne vidi izazove u tom pogledu, inflacija jenjava i u odnosu na decembra je niža. Dakle, ekonomski pokazatelji su dobri" istakao je Dodik.

On je rekao i da je zabilježen rast plata u Srpskoj.

"Statistički, rast plata u Srpskoj je veći nego što je inflacija. Smanjili smo zaduženost i ona je na istorijskom minimumu. U međuvremenu nije bilo zaduženja" naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je politička situacija na nivou BiH lošija nego ranije i da je veći stepen miješanja međunarodnog faktora u unutrašnja pitanja.

On je naglasio da Republika Srpska traži da hitno na dnevni red budu stavljeni investicioni i razvojni projekti koji dolaze iz Srpske, u skladu sa dogovorom koji je prethodio formiranju vlasti na ovom nivou.

Dodik je rekao da je razgovarano i o stanju u SNSD-u, odnosno unutrastranačkim izborima i utvrđivanju datuma sabora ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana