Dodik: Iz FBiH se pravi lažan narativ o ekonomskom stanju u Srpskoj

Srna
Foto: Predsjednik Republike Srpske

BANjALUKA - Iz Federacije BiH (FBiH) često u javni eter šalju neistine o Republici Srpskoj i njenom ekonomskom stanju ali da ih u tome demantuje činjenica da je u Srpskoj prosječna plata veća od one isplaćene u FBiH, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

"Često se od strane subjekata iz FBiH u javni eter šalju neistine o Republici Srpskoj i o njenom ekonomskom stanju. Pravi se lažni narativ koji je usmjeren ka tome da se Republika Srpska okleveće, predstavi lošijom i onom koja samo što nije propala", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ono što ih demantuje je samo jedan mali, ali dovoljan, uvid u statistiku i podatke objavljene od strane nadležnih, a to je da je prosječna plata u Republici Srpskoj veća od one isplaćene u FBiH.

"Dok je u Srpskoj prosječna plata za 2022. godinu iznosila 585 evra, u FBiH je ona niža i iznosila je 580 evra. Obračun je rađen po istoj metodologiji. Još jedna dobra stvar u Srpskoj - prosječna plata u januaru 2023. godine iznosila je 622 evra, dok za FBiH nema podataka o istoj", naveo je Dodik na "Tviteru".

Dodik takođe navodi da je Srpska stabilna i sve jača imajući u vidu pozitivne ekonomske trendove kao što su rast BDP-a, kreditni rejting Srpske i pokrivenost uvoza-izvozom.

"Dobra vijest za građane Republike Srpske - ostvareni bruto domaći proizvod u 2022. godini iznosi 14 milijardi 240 miliona KM i nominalno je veći za 13,5 odsto i realno veći za 3,5 odsto u poređenju sa 2021. godinom", naveo je Dodik.

On je istakao da je u prošloj, teškoj godini rast bio 3,5 odsto i doveo je do toga da je javni dug Republike Srpske smanjen sa 37 procenata na 34 odsto BDP-a.

Dodik je na "Tviteru" podsjetio da je kreditni rejting Republike Srpske stabilan "B plus", a vrhunac pozitivnog trenda je činjenica da je u januaru 2023. godine ostvarena pokrivenost uvoza izvozom po fenomenalnoj stopi od 97,28 odsto.

"Radostan sam zbog ovih rezultata. Republika Srpska je stabilna i s ovakvim rezultatima sve jača", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana