Dodik: Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju

Miloš Vasiljević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Saradnja između Republike Srpske i Srbije je u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i naš cilj je da te specijalne veze budu sadržajnije i da realizujemo još projekata, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

- Cilj da specijalne veze budu sadržajnije i da imaju više projekata. Obostrani interes Srbije i Srpske je bio usmjeren upravo ka tome - rekao je Dodik nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu. Potpisivanju Memoranduma su prethodili bilateralni sastanci dvaju vlada, Srpske i Srbije, te Sjednica Savjeta za saradnju.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijeri Radovan Višković i Ana Brnabić, predsjednici narodnih skupština Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.

U Administrativnom centru Vlade u Banjaluci bilo je riječi o unaprijeđenju saradnje jednog naroda koji dijeli samo rijeka Drina.

Dodik je istakao da su na sastanku analizirali sve ono što su do sada uradili, te su kreirali neke nove projekte.

- Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju - poručio je Dodik.

On je dodao da su razgovarali i o sankcijama prema zvaničnicima Republike Srpske.

- SAD nisu jedini garant i tumač Dejtonskog sporazuma. Vidimo osporavanje sjećanja na događaje kao što je “Oluja” - kazao je Dodik dodavši da će Srbija i dalje raditi na području Srpske kako započete tako i nove projekte.

Vučić i Dodik posjetili su jutros Bosanski Petrovac gdje su su položili vijence na Petrovačkoj cesti, povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane u pogromu “Oluja” 1995. godine.

- Srbi su učeni da ćute o stradanjima, ali mi ćemo nastaviti da govorimo o stradanjima našeg naroda - rekao je Dodik

Vučić je istakao da Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj odgovara ili ne, napomenuvši da u skladu sa principima međunarodnog prava i postoji Dejtonski sporazum.

- Poštujemo integritet BiH, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Očekujemo od BiH da ta država poštuje i naš integritet, što nije bio slučaj u Savjetu Evrope - rekao je Vučić

Prema njegovim riječima saradnja sa Srpskom je odlična, naglasivši da su u ova dva dana pričali su i o teškim temama, o dvostrukim aršinima, stanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i o sankcijama.

- U svakom trenutku važno je da kažemo da ne bežimo od pijeteta i prema tuđim žrtvama, ali ne želimo da prećutkujemo naše žrtve - rekao je Vučić.

Svjesni posljedica

Kako kaže Vučić, Srbija će se prema rukovodstvu Srpske odnositi kao da nema nikakvih sankcija. Svjestan je, da će zbog toga snositi indirektne posljedice.

- Zabrinuti smo zbog sankcija, ali dovoljno je jasno protiv koga su sankcije usmerene. Zvaničan stav je da je politika sankcija rukovodstvu Srpske neprimerena - kazao je Vučić te dodao da te sankcije neće nikome donijeti dobro.

- Mi u Beogradu do prošle godine nismo imali ulicu posvećenu jasenovačkim žrtvama, imali smo besmislene nazive ulica. To pokazuje da smo bili vaspitani da se stidimo svoga roda, imena i prezimena, ali ta vremena su prošla - kazao je Vučić.

"Srpski svijet"

Na pitanje novinara da prokomentariše to što ga političko Sarajevo krivi za kreiranje “srpskog svijeta” nakon svakog sastanka sa predsjednikom Srpske, Vučića je imao jasan odgovor.

- Posetili smo Petrovačku cestu, a u hrvatskim medijima već je bio naslov kako im pretim. Predstavljaju me kao monstruma i kao psihopatu, te da kreiram veliku Srbiju - rekao je Vučić.

Vučić je još jednom zahvalio na srdačnom dočeku u Republici Srpskoj.

- Ovakvo gostoprimstvo u Srpskoj do sad nismo imali .Kod nas u Beograd svi su dobrodošli i iz Sarajeva i Mostara - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana