Dodik: Srpska hoće da bude vidljiva u procesu evropskog pridruživanja

Srna
Dodik: Srpska hoće da bude vidljiva u procesu evropskog pridruživanja

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da Srpska hoće da bude vidljiva u čitavom pocesu evropskog pridruživanja i da se na niovu BiH ne donese nijedna odluka bez prethodnog dogovora.

Dodik je istakao da Srpska hoće da se uvaži njen ustavni položaj i mehanizam koordinacije koji ima snagu opšteg akta, gotovo Ustava, u kome nema nijedne odluke na nivou BiH ako nije dogovorena sa sva tri naroda.

-U takvom procesu možemo da učestvujemo. Svaka priča oko nametanja rješenja je zaustavljena - rekao je Dodik za TV Hepi.

On je rekao da nije postojao nijedan ozbiljan put koji je povezivao Banjaluku sa Srbijom, a da se to sada radi i da to čine Srpska i Srbija, kojoj je za to zahvalan.

-Mi moramo da izgradimo auto-put do Rače, vjerujem da će u narednih četiri-pet godina Banjaluka biti povezana sa Srbijom -rekao je Dodik.

Kada je riječ o razvoju, Dodik je rekao da Republika Srpska sada ima veću prosječnu platu nego u FBiH, kao i da nije tačno da se ovdje ne investira, navodeći primjer Laktaša gdje Slovenija i Njemačka grade dvije fabrike, a strane investicije su i u Derventi.

-U Federaciji je veća stopa nezaposlenosti nego kod nas, nemamo nekih većih izazova, Republika Srpska je institucionalno stabilna, nema neisplaćenih obaveza - podsjetio je Dodik i dodao da u Srpskoj nema protesta za plate i penzije.

Dodik je rekao da BiH nikada nije bila država, a uporno hoće da je prikažu da jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana