Dodik: Srbija i Srpska zajednički proslavljaju srpsku zastavu i slobodu

Srna
Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

NOVI SAD- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Novom Sadu da danas srpski narod u Srbiji i Srpskoj zajednički proslavlja srpsku zastavu i slobodu.

"Ovo je dan koji je bio zapostavljen u proteklim decenijama zato što o srpskim nacionalnim pitanjima bivša Jugoslavija uopšte nije vodila račina", rekao je Dodik novinarima prije početka svečane akademije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu gdje Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je podsjetio da i generacije neposredno nakon raspada Jugoslavije nisu našle za shodno da ovakav praznik zajednički proslavljaju Srpska i Srbija.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mi iz Srpske smo se dogovorili da ovaj dan ponovo vratimo i da ga obilježavamo. Zato je to važno. Drago mi je što sam danas ovdje u Novom Sadu", rekao je Dodik.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a proslavlja se od 2020. godine.

Cilj uspostavljanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, te jačanje kulta nacionalne zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana