Dodik: Srbi ne daju Srpsku i ne upadaju u neoliberalnu zabludu

SRNA
Foto: Srna

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Beogradu, na prijemu povodom obilježavanja Dana Srpske i 32 godine od donošenja njenog prvog Ustava, da su Srbi u Srpskoj spremni da budu dio mira na ovom prostoru, ali da nisu spremni da izgube Republiku Srpsku i ostaju privrženi svom srpskom nacionalnom indentitetu, ne upadajući u neoliberalnu zabludu.

Dodik je naglasio da je važno šta kažu Srbi, a ne stranci, i poručio da neće uspjeti pokušaji uništavanja kolektivne svijesti Srba.

"Naša politika može biti samo naša i ničija druga. Zato sam ponosan na Republiku Srpsku i njenu nezavisnost, mi ne biramo vladu, kao i Srbija, pod uticajem stranaca. To je izbor naroda i političke volje. To je veoma važno, a njima se to ne sviđa. Opstaćemo i ostaćemo i bićemo jednog dana sa Srbijom. Bićemo dio državne zajednice, teritorije. Danas smo već dio iste kulutre, iste vjere", istakao je Dodik obraćajući se prisutnima u Domu vojske, među kojima su bili i najviši zvaničnici Srpske i Srbije.

On je rekao da će Republika Srpska donijeti odluku o nezavisnosti ako bude nametnut zakon o imovini.

"Da li će to odgovarati našim prijateljima, ne znam. Da li će to biti teško za nas? Da, biće. Ali, mi ćemo to uraditi, nemoj da iko sumnja da nećemo", naglasio je Dodik.

On je rekao da je to odlučio dio ljudi koji su sa njim u vlasti u Republici Srpskoj i da postoji napisana ta odluka.

"Razumijevajući kontekst u kojem se nalazimo, ja bih volio da on /Kristijan Šmit/ to ne radi. A kad me uhvati emocija, dođe mi da ga zamolim da to uradi", rekao je Dodik, navodeći da je BiH za Srbe moranje, dio birokatskog aparata Brisela i Stejt departmenta i Londona koji su je nametnuli sa namjerom da to razgrade prije nego što zaživi.

Dodik je rekao i da Amerika smatra da javna imovina pripada BiH, ali da im on fino kaže da lažu, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu sve ono što nije izričito dato nivou BiH pripada entitetima, te u tom Ustavu BiH nigdje ne piše da imovina pripada BiH.

"I onda kaže da će nam oduzeti imovinu. Mi kažemo, probaj, računaj da smo iste noći donijeli odluku o nezavisnosti Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi u Srpskoj spremni da budu dio mira na ovom prostoru, da nikada ništa ne žele da urade putem rata, nego političkim akcijama, ali da Srbi nisu spremni da izgube Republiku Srpsku.

"Ako on /Šmit/ donese odluku da imovina pripada BiH, onda počnu knjiženja, rasknjižavanja, a nas koji se bunimo zatvaraju po zatvorima. Sudanija prije sto godina Kočiću i sudanija meni na isti način, isto suđenje", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da srpsku nacionalnu snagu najviše urušavaju Srbi kolebljivog karaktera koji rade na javnim funkcijama i obavljaju ozbiljne odgovornosti.

On je podsjetio na jučerašnji boravak u Crnoj Gori, gdje srpski narod vodi tešku borbu za svoj identitet. Prema njegovim riječima, pitanje je šta bi bilo sa srpskim narodom da nije bilo SPC i njene borbe.

"Crkva je u prošlosti preživjela torturu i da nije bila uporna, ne bi bilo ni naroda. Gdje pokleknemo, izgubimo sve", napomenuo je Dodik.

On je ukazao i na nastojanja iz Brisela da Republici Srpskoj uzmu pravo da bude vidljiva u onome što zovu evropski proces, ali da Srpska ne može pristati ni na šta što nije u njenom interesu.

Dodik je istakao da Srpska pokazuje svoj odmjeren odnos i prema drugim vjerskim zajednicama. "Žive u miru, nema etničkog nasilja, svi imaju ista prava u Srpskoj, i pripadnici drugih naroda", naglasio je Dodik.

On je ukazao i na težak položaj Srba u Federaciji BiH, gdje ih je, kako je naveo, bilo 564.000 po predratnom popisu, a na posljednjem ih ima 35.000, u Sloveniji gdje nisu nacionalna manjina, u Hrvatskoj gdje je srpsko pitanje završeno "Olujom".

Dodik je napomenuo da su Srbe optužili za navodni genocid u Srebrenici i za mnogo toga što nije tačno.

"Nije bio genocid. Bošnjcima je trebao mit, jer nema naroda bez mita. Mi imamo kosovski, oni nikakav, pa su izmislili taj u Srebrenici. Žao mi je svake žrtve. Mi živimo posljedice te laži", rekao je Dodik, te dodao da Srbi van granica Srpske i Srbije ne mogu da ostvare svoja prava.

On je rekao da je ponosan na mladu generaciju koja je puna ljubavi prema Republici Srpskoj i koja poštuje i voli Srbiju, raduju se njenim uspjesima.

"Mi Srbi iz Srpske smo ponosni pripadnici srpskog naroda, ponosni na Srbiju i njena ostvarenja, na veliko prijateljstvo sa Rusijom i podršku koju dobijaju sa te strane.
Pokušavaju da nas disciplinuju, da nas natjeraju na sankcije prema Rusiji i da Srpska bude dio tog aranžmana. To Rusiji ništa ne bi značilo, ali bi uništilo nas same. Srpska to neće prihvatiti. Ključna riječ za Srbe je sloboda", naglasio je Dodik.

On je upitao šta smeta u priči o "srpskom svijetu", šta je loše tu da svuda gdje se nalazi Srbin ima pravo na svoje pismo, krsnu slavu, srpsku pravoslavnu vjeru i na ljubav prema Srbiji i Republici Srpskoj.

"Šta je tu agresivno? Šta tu ugrožava druge? Ništa. Da li mi smetamo nekome da ima svoj svijet? Izvolite, upražnjavajte. Ideja o srpskom svijetu nije agresivna ideja, to je ideja okupljanja, očuvanja, jačanja identiteta, koja mora da oživi kod svakog gdje god živio, a dolazi iz srpskog naroda", istakao je Dodik.

On je rekao da je ponosan na odnos Srbije prema Srpskoj, i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je njegova vlast pokazala da Srpsku stvaljaju u vrh svojih nastojanja da joj pomognu i da on o tome svjedoči.

"U svakoj opštini u Srpskoj, zahvaljujući Vladi Srbije i Vučiću izgradili smo jedan od objekata koji nosi naziv ili Srbija ili nešto što pripada Srbiji. Zato neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, naravno, reći ću i ovdje, neka živi Rusija!", poručio je Dodik.

Govoreći o prvom Ustavu Republike Srpske, Dodik je naveo da su mnoge države dobile svoj ustav mnogo godina od svog konstituisanja, dok ga je Republika Srpska dobila odmah po svom konstituisanju.

On je rekao da se Srpska pokazala kao demokratska zemlja, imala podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao civilizovani narodi, te da je od prvog dana tako funkcionisala, a u ratu se branila i izgubila za svoju slobodu oko 30.000 života, dok su mnogi morali da napuste svoje domove.

"Čuvamo Srpsku zato što je volimo, nismo spremni da jurimo lične komoditete da bismo nekima rekli da su u pravu i kada nisu", napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska imala u ratu svoju organizovanu vojsku, bila je organizovana država, a pri kraju rata je pristala da se odrekne ideje da bude nezavisna, da bude sa Srbijom, ne zato što je htjela, nego zato što je morala da prihvati dejtonsku BiH.

"Tog istog dana morali smo da se borimo. Zapad je tražio da se odreknemo stečenih pozicija, kao tada, i danas su uporna nastojanja da Srpska bude razvlaštena, da izugbi svoju snagu i volju, da se postave oni koji su poslušni zapadnim centrima moći", rekao je Dodik.

On je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske prošlo kroz režim međunarodnih sankcija jer nisu izvršavali naloge suprotne Dejtonu.

"Dejton se može mijenjati samo voljom Republike Srpske i u dogovoru sa Federacijom BiH. Republika Srpska neće propustiti priliku da uradi ono što je potrebno, ima odgovor na sva pitanja", istakao je Dodik.

On je rekao da Srpska ne želi da joj nametnu digitalne izbore, da američka Ambasada proglasi pobjednika izbora, te dodao da su u Srpskoj spremili svoje izborne zakone, ako bude nametnut Izbori zakon BiH.

"Republika Srpska je u stanju da se brani od takvih nastojanja", poručio je Dodik.

Deseti, jubilarni prijem u Beogradu povodom obilježavanja dva značajna datuma - Dana Republike Srpske i 32 godine od proglašenja njenog prvog Ustava, održan je u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana