Dodik: Pojedini opozicionari u Srbiji smatraju Srbe iz Srpske nedostojnima

Srna
Dodik: Pojedini opozicionari u Srbiji smatraju Srbe iz Srpske nedostojnima

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je legitimna težnja Srba da imaju jedinstvenu državu koju će činiti Republika Srpska i Srbija, uključujući i Kosovo i Metohiju, te istakao da strane imperijalističke agenture žele da podijele Srbe.

"Stara imperijalistička težnja je da nas podijeli i Srbe koji nisu u Srbiji odvoji od matice. Uvijek kada je trebalo da se Srbi disciplinuju u Republici Srpskoj ili u Hrvatskoj tražila se intervencija od Srbije, ako oni nisu mogli sami to da učine. Ako ne mogu da nam urade ništa, onda nas okrive sve zajedno", rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi sve učinili da očuvaju mir na ovim prostorima, ali da sve to nije bilo dovoljno nosiocima tih imperijalističkih agentura.

"Nisu mogli da se okanu jednom i kažu dobro imamo problema sa Kosovom, ali to se rješava, imamo Republiku Srpsku mislilo se da je to riješeno Dejtonskim sporazumom, imamo mir pustite ljude nek žive. Ali ne, hoće dodatno da odvoje Srbiju od srpskog naroda gdje god on živi", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da to nije ništa novo i da je istorijski gledano tako još od Austrougarske.

Povodom optužbi pojedinih prozapadnih opozicionih političara iz Srbije da je 40.000 fantomskih glasača iz Srpske glasalo na izborima u Srbiji, Dodik je rekao da nisu Srbi iz Srpske odlučili izbore u Srbiji i da su ih zaboljele ove optužbe do mjere da ne mogu da oproste.

Dodik je rekao da je samo 35.000 ljudi u Srpskoj dobilo državljanstvo Srbije, a da ih je samo oko 3.000 izašlo na izbore u Srbiji.

"Taj broj je statistička greška, nije ni 20 odsto jednog odbornika, a ne skupštine", rekao je Dodik i dodao da je Republika Srpska pod ozbiljim naletom onih koji žele da je omalovaže i sruše.

On je istakao da treba dozvoliti Srbima da automatski imaju državljanstvo Srbije da se spriječi da sutra mogu da vladaju Srbijom oni koji govore da je Srpska genocidna.

Dodik je rekao da Srbi iz Republike Srpske i Srbije pripadaju istom narodu, a da je stara imperijalistička težnja da Srbe koji žive van Srbije odvoje od matice, da ne budu jedinstven, snažan kolektivitet i da ne naprave snažu teritorijalno-političku jedinicu na Balkanu.

On je naveo da su Srbi iz Srpske za neke opozicione političare u Srbiji krivi i nedostojni, te uporedio to sa "sarajevskom logikom".

"Mi smo neki zli prljavi koji nismo dostojni `kruga dvojke` i zato nas treba eliminisati. Mi smo neki rođaci sa sela koji su manje vrijedni. To je njihova logika", rekao je Dodik za televiziju "Hepi".

Predsjednik Srpske je izrazio uvjerenje da su opozicioni političari iz Srbije koji loše govore o Srbima u Srpskoj zabludni pojedinci, ogrezli u mržnji, plaćeni da tako govore."Republika Srpska vodi tešku bitku za svoj subjektivitet, a jedan od osnovnih elemenata te bitke je snažna Srbija, šta god ko mislio. Snažna Srbija u novijoj istoriji je definitivno povezana sa imenom Aleksandra Vučića", rekao je Dodik i dodao da je Vučić danas najbolji izbor za Srbiju.

 

On je naveo da sa aktuelnim predsjednikom Srbije može da se konsultuje o svim važnim temama za Srpsku i da će Vučić uvijek biti na strani Republike Srpske čak i kada misli da Srpska nije trebalo da upadne u neki problem.

Dodik je rekao da ono što radi Srpska nikada nije išlo na štetu Srbije, te dodao da danas vladu u Srbiji ne biraju strani ambasadori, a to se ne dešava ni u Srpskoj.

"U političkom i egzistecijalnom, a ne filozofskom smislu, nama treba snažna i jaka Srbija i mi je prepoznajemo u okviru onoga što radi Vučić. Prepoznajemo da dolazi teško vrijeme globalnih prestrojavanja i da će samo one nacije i države koje imaju stabilnu sturkturu, moći da zauzmu pravo mjesto u novoj konfiguraciji svijeta, a druge će postati plijen", rekao je Dodik.

I zato je, dodao je Dodik, veoma važno da Srbija bude snažna i moćna."

U tom pogledu mi neskriveno očekujemo, čak i onda kada Srbija možda ponekad misli da griješimo, da nas bespogovorno podrži. Jer, mi najbolje osjećamo taj problem. Vučić nam nikada nije rekao - vi morate to uraditi", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je priču i klevetanje o pokradenim izborima gledao i u Srpskoj, te napomenuo da će, ako Kristijan Šmit nametne izmjene Izbornog zakona BiH, Srpska donijeti svoj zakon po kojima će provoditi izbore.

On je istakao da je sasvim legitimno braniti srpske ciljeve na prostoru Kosova i Metohije onako kako je definisano u aktuelnoj politici sadašnje vlasti Srbije i bez ikakvih oklijevanja istaći zahtjeve za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

"To su nacionalna pitanja koja moraju da nas okupe u ovom trenutku i kao što smo nekada imali velike istorijske težnje iskazane kroz različite deklaracije, rezolucije, načertanija i drugo i sasvim su legitimne naše težnje da budemo jedna država. Ali, ako mi ne postavimo kao cilj da budemo jedna država, niko nam to neće dati, oteće nam i ono što imamo", rekao je Dodik.

On je istakao da je krilatica "srpski svijet" dočekana na nož.

"Srpski svijet je ideja koja podrazumijeva da gdje god da su Srbi da živiš taj srpski nacionalni identitet, da govoriš srpskim jezikom, pišeš ćirilicom, imaš krsnu slavu, da si pravoslavac i da poštuje svoje uspjehe. Da se u tim identitetskim vrijednostima nađemo svi, gdje god se nalazimo od Australije do Kanade", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana