Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju

GS
Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju
Foto: Srna | Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da su Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju, te istakao značaj obilježavanja sjećanja na to stradanje kako bi bila spriječena revizija istorije.

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se 27. januara obilježava u cijelom svijetu.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što Dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine poprima sve veći obim, imajući u vidu da mnoge retrogradne strane koje su bile na strani zločina danas pokušavaju da nametnu neke druge vrijednosti.

"Zato je važno da se okupimo i u okviru Jevrejskog centra u Banjaluci i evociramo uspomene na strašene zločine koji su obilježili civilizaciju i masovno stradanje Jevreja", rekao je Dodik novinarima prije početka Memorijalne akademije povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

On je istakao da je Holokaust stradanje kakvo u istoriji nije zabilježeno, te podsjetio da su i Srbi po istoj matrici na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire, stradali samo zato jer pripadaju jednom narodu, slično kao što je to bilo i sa Jevrejima.

Dodik je naglasio da oni koji su počinili ili bili na strani tog zločina Holokausta ili njihovi potomci danas pokušavaju da pišu neku drugu istoriju o tome ili neke svoje slične aspiracije iz prošlosti na način koji njima odgovora.

On je takođe naglasio da je Jasenovac zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda, kao i drugi logori poput Aušvica, te poručio da je veoma važno da se njeguje kultura sjećanja.

On je u obraćanju na Memorijalnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta istakao da je prije nekoliko godina imao priliku da posjeti Aušvic, te ocijenio da bi svako, a naročito mlađe generacije, trebalo to da učine.

“Prisustvo na tom mjestu učini da to drugačije razumijete, da shvatite obim stradanja. Ući u gasnu komoru u Aušvicu i vidjeti, to je nešto što vam promijeni pogled na svijet i zapitate se da li je moguće da postoje ljudi koji su mogli to da organizuju”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske se ovom prilikom prisjetio i svog dobrog prijatelja pokojnog Ariea Livnea, koji je bio predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu, a koji je pomagao Srbima da shvate o kakvom stradanju je riječ.

“Riječ holokaust djeluje zlokobno i kada ne znate šta tačno znači, a znači sistematsko istrebljenje naroda od jedne ideologije ili naroda koji ju je promovisao, ne birajući ni sredstva, ni žrtve. Bilo je bitno da pripadate jednom određenom narodu, onda ste sigurno imali pozivnicu u pakao od te ideologije”, rekao je Dodik.

 

 

 

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se od zaborava sačuvale važne istorijske činjenice kao što je stradanje jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva je navela da su Jevreji i Srbi narodi koji dijele tragične momente iz prošlosti, te da je važno da zajedno obilježavaju sve te značajne datume i da organizuju zajedničke komemoracije.

“Ali i da se uvijek na ovakvim događajima podsjetimo koliko je veliko bilo to zlo koje je tada haralo svijetom, kao i da ne zaboravimo žrtve koje su tada stradale”, rekla je Cvijanovićeva

Osim Dodika, akademiji su prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, potpredsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i druge visoke zvanice Republike Srpske, gosti iz diplomatskog svijeta i Jevrejske zajednice Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana