Dodik: Spremni smo za Šmitov "Dan D"; ako nastave rasturati Dejton, dobiće samostalnu Srpsku

G.S.
Dodik: Spremni smo za Šmitov "Dan D"; ako nastave rasturati Dejton, dobiće samostalnu Srpsku

BANjALUKA - Spremni smo za taj "Dan D" o kome Šmit priča. Naše namjere su jasne - želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju.

To je naš odgovor svima koji prijete napadima na Srpsku.

Ovo je naveo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom izjave Kristijana Šmita, da ukoliko politički lideri ne uspiju dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, onda će on intervenisati i to će biti "Dan D".  

Odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed" istakao je Dodik na Iksu.

Ističe da je njihova opredijeljenost ka evropskom putu do sada bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas "žele".

"Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja – 'Dan D' " rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će biti "dan D" ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne.

Naveo je da je Republika Srpska  u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor i da koristi pravna i politička sredstva.

"Koristimo sva pravna i politička sredstva i koristićemo ih i dalje. Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo" zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana