Dodik: Spasavanje savezničkih pilota potvrda da su Srbi uvijek na strani pravde

Srna
Dodik: Spasavanje savezničkih pilota potvrda da su Srbi uvijek na strani pravde

BOLjANIĆ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Boljaniću da je akcija “Halijard” još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pravde, pobjednika i antifašista, a da je danas srpska sabornost opasnija od oružja.

Dodik je istakao da je ova akcija dio slavnog dijela istorije srpskog naroda i herojski podvig, te da se pokazalo da Srbi djeluju na isti način u borbi za slobodu bez obzira na oskudicu.

-I pored činjenice da ovdje nema američkih predstavnika, to ne utiče na činjenicu šta su Srbi radili - rekao je Dodik povodom obilježavanja 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji “Halijard - vazdušni most” u Boljaniću kod Doboja.

On je naveo da je njihov nedolazak na obraz Ambasadoru SAD Majklu Marfiju, te ukazao da neće biti podržana sadašnja antisrpska politika SAD, navodeći da čin oduzimanja imovine znači i samostalnost Republike Srpske.

On je zahvalio predsjedniku Fondacije “Halijard” Džonu Kapelu što čuva sjećanje na slobodarsku borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini i generalu Dražu Mihailoviću.

Izaslanik predsjednika Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sjećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba.

Istakla je da se ne smije dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizaciju sjećanja na Halijard.

Predsjednik Fondacije Džon Kapelo rekao je da je Boljanić podsjetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki.

On je izrazio zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota i zahvalio generalu Mihailoviću, Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini i četničkom pokretu, te srpskom narodu koji su pomogli saveznicima rizikujući živote.

Kapelo je istakao da ova Fondacija tu priču čuva od zaborava priča u 14 muzeja i pedesetak saveznih država u Americi, koja treba da bude most između SAD i Republike Srpske.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da su Boljanić, grad Doboj i Republika Srpska slobodarski primjer hrabrosti i čestitosti, uvijek na pravoj strani istorije.

Vaskrsija Janković, koji je sjećanje na taj period i priče savremenika kao koautor pretočio u monografiju “Spasavanje savezničkih avijatičara”, izdvojio je kao najdraži momenat tih događaja taj što su avijatičari bili zadovoljni pažnjom i brigom mještana u okolnostima ratne oskudice i manjka hrane i namirnica.

U selu Boljanić kod Doboja danas je obilježeno 79 godina od akcije savezničkih pilota “Halijard - vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a 60 njih u ovom selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana