Dodik: Smjena Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića uslov za nastavak razgovora

Srna
Dodik: Smjena Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića uslov za nastavak razgovora

BANjALUKA- Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da očekuje smjene ključnih ljudi koji su tajno, ilegalno i kršeći Ustav BiH učestvovali u aktivnostima usvajanja rezolucije o Srebrenici, te naglasio da je to minimum poslije kojeg bi mogli da budu nastavljeni razgovori koalicionih partnera na nivou BiH.

-Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, odnosno da se smijene ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković jer su prekršili Ustav. Kao i da počne procedura smjene Denisa Bećirovića sa mjesta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH -  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Lider SNSD-a je istakao da je to minimum.

-Možda nakon toga da sjednemo i pričamo o nečemu. Sve drugo ne dolazi u obzir - rekao je Dodik.

Naveo je da ovo bez problema može da ponovi i u Mostaru, gdje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost održavanja sastanka koalicionih partnera koji čine vlast na nivou BiH.

-Nisam protiv sastanaka sa koalicionim partnerima na nivou BiH, ali ne znam šta više možemo da uradimo. Ponoviću, mora neko da odgovara za rušenje Ustava i što je prevario UN, jer to tamo nije bila BiH, već samo Bošnjaci – muslimani - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ima empatiju i da ne želi da vrijeđa nikoga od stradalih Bošnjaka, ali da je usvajanje rezolucije o Srebrenici politička odluka Generalne skupštine UN.

-Ova odluka je ništavna jer nema kvalifikovanu većinu s obzirom da je 109 zemalja glasalo protiv ili nije bilo za rezoluciju, dok su na drugoj strani bile 84 zemlje. To govori i o tome da je Amerika propala jer nije mogla da obezbijedi dovoljno glasova „za“. Prije pet godina to bi bilo nemoguće - rekao je Dodik.

On je naveo da sada ni ubjeđivanje Amerike nije dovelo do toga i to zahvaljujući aktivnostima koje je sproveo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kome je izrazio zahvalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana