Dodik: Razjedinjenost sindikata ozbiljan problem

Srna
Dodik: Razjedinjenost sindikata ozbiljan problem

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je postao ozbiljan problem razjedinjenost sindikata kojih je u svakoj oblasti nekoliko, pa je s tim u vezi teško razgovarati o aktuelnim pitanjima.

-Mi ćemo razgovarati sa reprezentativnim sindikatom, i ono što je u okviru Saveza sindikata Republike Srpske koji predvodi Ranka Mišić. Pokušaćemo da ove ubijedimo u neke stvari, ali ako se odluče da izađu na ulicu - to je njihov problem. Naučićemo se i na to da ima nekih koji su nezadovoljni - istakao je Dodik u intervjuu Srni, komentarišući proteste u Banjaluci koje su za danas najavili predstavnici šest granskih sindikata.

On je istakao da ti sindikati nisu pokazali spremnost da uđu u borbu protiv nelegalnih diploma i viška radnika, ocijenivši da je oko 30 odsto radnika viška u upravi.

-Želimo da zadržimo ljude ovdje, da ovdje ostanu i imaju neku sigurnost. Da li bi trebalo da ih otpustimo pa da izađete na ulicu? Koga predstavljate? Te koji su višak? - upitao je Dodik.

On je naglasio da je razgovor jedini način za rješavanje problema, te dodao da su pojedini sindikati postupili nekorektno jer je dogovoreno dva puta povećanje plata i linearna isplata po 100 KM, uz obećanje da će se razmotriti novo povećanje ako to bude bilo moguće.

-Imajući u vidu potrebu da održimo balansiran sistem, nismo mogli da nađemo prostor za tako nešto. Imamo prostora da održimo plate koje su uvećane u dva navrata, odnosno povećanje od preko 15 odsto i to u uslovima kada su nam MMF i drugi govorili da to nije racionalno. Mi smo to uradili - istakao je Dodik.

On je naglasio da je sporazum ispunjen i da su pojedini predstavnici sindikata počeli iznositi političke stavove.

-Govori neke stvari koje sam čuo od opozicije. On se ne bori za socijalni status. Imaju oni pravo da se organizuju. To nije problem. Mi imamo pravo da izaberemo s kim ćemo razgovarati. Činjenica koja govori da imate sada 50 sindikata je katastrofalna za sindikat-  istakao je Dodik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana