Dodik pred sudom, advokat pojasnio šta se može očekivati

GS
Dodik pred sudom, advokat pojasnio šta se može očekivati

BANjALUKA - Predsjednik Republike Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić pozvani su u Sud BiH sutra u 13 časova. Trebalo bi da se izjasne - da li su krivi što nisu poštovali odluke Kristijana Šmita.

Branilac predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je za ATV da, da je bilo vladavine prava i pravne države do ove faze postupka nije trebalo ni doći.

-Sutra je jedna međufaza u krivičnom postupku koju zakon definiše kao izjašnjenje o krivici. Ono što možemo sutra očekivati, jeste izjašnjenje predsjednika Republike, Dodika i Lukića o optužnici o kojoj se terete, a to je, da li su je primili i da li su je razumjeli - rekao je Bubić.

Ponovio je da, što se tiče odbrane predsjednika Srpske,  ne mogu da tvrde da razumiju jednu takvu optužnicu.

-Ne razumijemo iz više razloga. Dakle, tu je prije svega u pitanju jedno, nepostojeće krivično djelo. Nepostojeće je zato što Krivični zakon BiH nije izmijenila Parlamentarna skupština BiH, nego samozvani i nelegitimni visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji, ni institucionalno nije nadležan da donosi zakone, ni personalno, jer nije visoki predstavnik potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN-a . kazao je Bubić.

Bubić kaže da je meta ovog krivičnog postupka nisu optuženi, već institucije Srpske.

-Predsjednik i v.d. direktora Službenog glasnika su optuženi za posao koji su dužni da rade. Šta nam to govori? To govori da meta ovog krivičnog postupka nisu optuženi, već institucije Republike Srpske. Prije svega, Narodna skupština Republike Srpske koja je donijela Zakon. Tu predsjednik Srpske nije imao drugačiji izbor do da potvrdi taj Zakon, svojim Ukazom. Čak i formalno, da se protivio u prvom čitanju, pa da je vratio Zakon Narodnoj skupštini nakon drugog izglasavanja, ustavna je obaveza da se Ukaz potpiše - poručio je branilac predsjednika Srpske.

On je istakao da je optužnica protiv Dodika, montiran politički proces.

-Ovdje je u pitanju politički proces. Proces koji je montiran. U suštini, ovdje se radi, da se preko ovog krivičnog procesa, želi zanemariti volja preko 300.000 glasača, koji su legitimno izabrali Milorada Dodika, za predsjednika Srpske - naveo je Bubić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana