Dodik potpisao Ukaz, kleveta uskoro postaje krivično djelo

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se, između ostalog kriminalizuje kleveta.

-Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici 20. jula 2023. godine - navodi se u Ukazu o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Dodik je ukaz potpisao nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na izmjene Krivičnog zakona kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj, a kojem se protive novinari, brojne nevladine organizacije, opozicija, kao i mnogi drugi građani.

-Zahtjev ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH”, - saopšteno je tada iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana