Dodik: Postupanje Lagumdžije je za krivičnu odgovornost

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za krivičnu odgovornost postupanje ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije jer se BiH, bez odluke Predsjedništva, pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Dodik je rekao da je to stara priča i da u Srpskoj savršeno dobro znaju da će Lagumdžija tamo biti protiv Republike Srpske, jer on nije ambasador BiH nego muslimana u BiH.

-U saopštenju koje pokušavaju da nam plasiraju sa sutrašnjeg sastanka, a imamo danas to saopštenje, se govori o tome da se traži od BiH da primijeni rigorozne mjere po ranije prihvaćenom nekom načelnom stavu. Eto, BiH neće primijeniti rigorozne mjere. Toliko o tome. Stara praksa - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je nakon izbora došlo do rotacije određenih ambasadorskih mjesta i da nije bilo lako prihvatiti ni Svena Alkalaja niti Lagumdžiju za ambasadore i, da je bilo mogućnosti da to bude spriječeno – Srpska bi to uradila, ali bi tada učinili presedan da i oni kažu da neki ambasador Srbin ne može.

Dodik je rekao da je novo u svemu tome da su ekspresno sproveli procedure i imenovali i Alkalaja i Lagumdžiju, a nijedan novi srpski ambasador nije poslat ni u EU ni u Ženevu, zbog nekih procedura ili godišnjih odmora, pa se neće završiti ta procedura do septembra.

-Kako ste onda poslali Lagumdžiju i Alkalaja? Gdje je tu korektnost? Naravno, oni lobiraju. Muslimani po svijetu imaju značajnu lobističku mrežu, i to je objektivno rečeno - zaista moćno, ali to ne znači da mi moramo da podlegnemo njihovim zahtjevima - rekao je Dodik.

On je rekao da se EU nasukala na tu priču.

-EU je prihvatila da neko ko nema stav nadležnih organa, odnosno Predsjedništva BiH, može da preuzme obavezu. Onda je njima Evropa aplaudirala, ali kad dođe do toga da treba sprovoditi te mjere, shvate da nema odluka nadležnih organa u BiH i to se ne sprovodi. Da li je uvela BiH ijednu sankciju Rusima - nije. Imate li odluku Savjeta ministara o tome – nemate. To što je uradio neki bjelosvjetski ambasador u bijelom svijetu je njihov problem. Pošto su oni razočarani – onda njihov ambasador (EU) potegne to pitanje u UN - rekao je Dodik.

Ovdje je, dodao je on, problem u početku, kao kada uđete u pogrešan voz pa su sve stanice na koje dođete pogrešne.

-Tako je i ovdje, ovdje je trebalo da prvo bude donesena odluka Predsjedništva BiH o uvođenju sankcija na osnovu koje djeluje i ambasador BiH. Prema tome – šta radi taj ambasador je za krivičnu odgovornost - rekao je Dodik.

Ambasador Evropske unije u UN Olaf Skog rekao je da se BiH  pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

On je tokom sjednice Saveta bezbjednosti UN u Njujorku istakao da su se izjavi, pored članica EU, pridružili i Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Andora, Monako i San Marino.

Skog je ponovio da EU osuđuje rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i optužio Rusiju za kršenje Povelje UN i međunarodnog prava. Prema njegovim riječima, EU osuđuje Iran i Bjelorusiju zbog navodnog slanja oružja Rusiji.

Skog je naglasio da EU podržava Ukrajinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet u okviru međunarodno priznatih granica, kao i “pravo na samoodbranu”.

U izjavi, koju je Skog pročitao, naglašeno je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i “mirovnu formulu” Kijeva.

Skog je dalje naveo da EU osuđuje odluku Rusije da prekine sprovođenje Inicijative za izvoz žitarica iz crnomorskih luka, jer takav potez Moskve “donosi nesigurnost na tržištu i pogoršava situaciju u zemljama koje uvoze žitarice”.

EU je u izjavi optužila Rusiju da koristi hranu kao oružje, istakavši da Inicijativa “ne bi bila potrebna da Moskva nije započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i blokirala ukrajinske luke u Crnom moru”.

Prema tekstu saopštenja, , EU ostaje privržena namjeri da pozove Rusiju na punu odgovornost za rat u Ukrajini. EU u saopštenju navodi i to da je u Ukrajini potreban trajan i pravedan mir, u skladu sa Poveljom UN i rezolucijama Generalne skupštine UN.

Ustavna pozicija

Milorad Dodik poručio je danas da će Srpska učiniti sve da sačuva svoju autonomiju i ustavnu poziciju koju ima u Ustavu BiH, ali da će imati svoj put ukoliko bude razvlašćivana.

-Ako budete Republiku Srpsku do te mjere razvlašćivali, Srpska ima svoj put. Da li hoćete da kažem satrite nas, uzmite nam imovinu, razvlastite Srpsku, mi ćemo ćutati i reći vi ste dobri ljudi sa dobrim namjerama. Ne, vi imate loše namjere i to nećemo prećutati - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci reagujući na najavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će u Kongresu SAD tražiti sankcionisanje svih onih koji urušavaju Dejtonski sporazum i govore o secesiji.

Dodik je podsjetio da je još ranije na Mrakovici govorio o tome da želi razgovor unutar BiH da bi se napravio dogovor koji ne može podrazumijevati to da Srpska ostane bez imovine.

-Ako idete na tu stvar, moguće je da uđemo u referendum koji će odrediti status. Oni su iz tog sasvim mogućeg i logičnog slijeda događanja, izvukli da mi ovdje guramo secesiju - istakao je Dodik.

On je konstatovao da nije nepoznato to da da srpski narod želi da živi samostalno i da kao političar mora uvažavati tu činjenicu, istovremeno naglasivši da u Srpskoj niko nije naivan niti avanturista, već da se samo želi očuvati ustavna pozicija Srpske, koju joj ne dozvoljavaju.

Prema njegovim riječima, osim načelne priče o secesiji, koja ružno i rogobatno zvuči na Zapadu, ne može se naći nijedna činjenica za tako nešto.

-Kažu oni su za secesiju jer ne priznaju (Kristijana) Šmita. Naravno da ga nećemo priznati jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN. Dovode nas u situaciju da se branimo od takvih izmišljotina - naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Eskobar ranije bio šef američke kancelarije u Banjaluci i da njih dvojica imaju, kako je naveo, neke zajedničke doživljaje, o čemu će se pričati jednog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana