Dodik posjetio crkvu i džamiju (FOTO)

G.S.
Dodik posjetio je pravoslavnu crkvu i džamiju u Kazanju
Foto: ATV | Dodik posjetio je pravoslavnu crkvu i džamiju u Kazanju

KAZANj - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske posjetio je pravoslavnu crkvu kao i džamiju u Kazanjskom Kremlju u Kazanju.

Dodik je, tokom srdačnog susreta, porazgovarao sa vladikom. Potom je vladika ispratio Dodika do džamije Kolšarif gdje su se susreli sa imamom.

Kazanjski Kremlj je ruski Kremlj (gradska citadela) i istorijsko utvrđeno središte Tatarstana u gradu Kazanju. Izgradio ga je Ivan IV Grozni na mjestu srušene tvrđave kazanjskih kanova u 16. vijeku, prenosi ATV.

Njene izvanredne građevine izgrađene od 16. do 19. vijeka, su integrisale starije građevine izgrađene od 10. do 16. vijeka. 

Zbog toga je 2000. godine Kazanjski Kremlj upisan na UNESKO-v listu Svjetske baštine u Evropi kao jedina preživjela tatarska tvrđava u Rusiji, ali i važno hodočasničko mjesto pravoslavaca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi danas u Kazanju u koji je doputovao nakon dvodnevne posjete Bjelorusiji. Za sutra je planiran sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik se u Bjelorusiji u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Romanom Golovčenkom.

Posjetio je i bjelorusku Akademiju nauka gdje je razgovarao sa predsjednikom bjeloruske Akademije nauka Vladimirom Grigorijevičem Gusakovom, te mu poklonio Zmijanjski vez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana